fallback

Над 90% от българите сочат икономическото неравенство като проблем за страната

Управлението на постъпленията от данъците не е ефективно, твърдят участниците в социологическо проучване

13:53 | 13.09.16 г. 18

77,1% от българите смятат, че икономическото неравенство е проблем за България и трябва да се полагат усилия за преодоляването му. Други 17,4% казват, че има такъв проблем, но не трябва да се правят специални усилия, а за 5,5% това не е проблем за България. Това показва проучването “Нагласи към данъчната система“ на  социологическата агенция „МаркетЛинкс“, изготвено за неправителствената природозащитна организация „За земята“.

Ако се съберат двете групи, които смятат икономическото неравенство за проблем, това прави 94,5% от анкетираните.

Според 50,6% от участниците в анкетата действащата данъчна система задълбочава проблема. 22,7% са отговорили, че системата не внася промени в разпределението на доходите. Други 5,9% твърдят, че тя намалява икономическото неравенство, а 20,7% не могат да преценят. 

На въпрос „Кое от следните твърдения се доближава най-много до представата Ви за „данъчна справедливост“ 47,7% от запитаните отговарят: "Богатите плащат повече, а бедните по-малко", за 24,9% отговорът е: "Всички плащат по-малки или никакви данъци и в частния сектор остават повече пари". От запитаните 16,1% казват "Всички плащат високи данъци и качеството на публичните услуги е високо", а 11,3 на сто отговарят: "Бедните не плащат данъци".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:06 | 10.09.22 г.
fallback