fallback

БТПП не разчита на вътрешното потребление като двигател на растежа

Засилване на инвеститорския интерес от Гърция и Турция към България очаква Цветан Симеонов

16:55 | 09.09.16 г.
Автор - снимка
Редактор

По-висок ръст на икономиката от предварителните прогнози очакват от Българската търговско-промишлена палата (БТПП). Това обяви председателят на палатата Цветан Симеонов при представянето на класацията на Палатата ТОП 100 на водещите фирми за миналата година.

Симеонов посочи, че не може да се разчита особено на вътрешното потребление като двигател на растежа. Той открои ролята на износа, като коментира двупосочни тенденции в експорта - ръст със страните от ЕС (с 3,5% в периода януари-май 2016 спрямо същия период за миналата година) и спад с трети страни (15,4% за януари-май 2016 спрямо януари-май 2015 г.). Причината за спада на експорта към трети страни Симеонов обясни със затрудненията на китайската икономика и тези в Турция. 

Що се отнася до оптимистичната прогноза на БТПП от 3% ръст на БВП Симеонов каза, че тя се основава на стабилната макроикономеческа среда, запазването нивата на данъците и благоприятната среда за инвестиции.

Според него инвеститорите ще продължават да се насочват към България, а инвестициите да реализират ръст. Председателят на БТПП очаква засилване на инвеститорския интерес от страна на Гърция и Турция именно заради изложените благоприятни фактори в нашата страна. Инвеститорите от двете ни съседки ще търсят сигурно убежище за активите си, смята той.

Основната пречка за бизнеса у нас остава липсата на електронно правителство, подчерта Цветан Симеонов, както и високото ниво на корупция, което е в тежест на бизнеса.

Симеонов представи и актуални макроикономически данни, според които индексът на промишленото производство нараства с 3,9% през юни 2016 г. спрямо юни 2015 г.

Симеонов отчете слаба динамика в търговията на дребно - през юни 2016 г. оборотът в търговията на дребно нараства с 0,9% спрямо същия месец на предходната година.

Налице е нисък ръст в броя на кредитите за бизнеса – увеличение с 1,3% в броя на отпуснатите кредити през второ тримесечие на 2016 г. спрямо второто тримесечие на 2015 г, каза още Симеонов. И изтъкна, че добрите тенденции в заетостта продължават – общо броят на заетите надхвърля 3 млн. души, или с 22 хил.души повече заети  през второто тримесечие на 2016 г. спрямо второто тримесечие на 2015 г.

Що се отнася до публичните финанси, налице е по-добро изпълнение от предварително очакваното - излишък от над 3 млрд. лв. в бюджета към юни 2016 г. спрямо излишък от 890 млн.лв. към юни 2015 г.

По отношение на очакванията на Палатата за Бюджет 2017 Цветан Симеонов коментира, че очакват балансиран бюджет без нови заеми. За него е добре да се погасяват дълговете, което веднага би се отчело в международните класации на икономиките.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:48 | 12.09.22 г.
fallback