fallback

НС прие на първо четене мерките за насърчаване на мобилността на безработните

Предвижда се да се покриват различни разходи на безработни, които започнат работа в друго населено място на повече от 50 км от постоянния им адрес

15:20 | 08.09.16 г. 1

Народното събрание прие на първо четене промените в Закона за насърчаване на заетостта, които предвиждат покриване на различни разходи за работа извън родното населено място, съобщава БТА.

Промените бяха приети от правителството в края на юли, но трябваше да изчакат лятната ваканция на парламента, за да се разгледат и от депутатите.

Предлага се в случаите, когато безработни, включително младежи от специализирани институции или ползващи социални услуги в общността от резидентен тип, завършили образованието си, започнат работа след насочване от дирекция "Бюро по труда" в друго населено място на повече от 50 км от настоящия им адрес, да получават средства за такси за детски ясли, детски градини, наем на жилище, за ползване на интернет за не повече от 12 месеца.

Размерът на средствата ще се определя всяка година в Националния план за действие по заетостта, а редът и условията за получаването им - в Правилника за прилагане на Закона за насърчаване на заетостта. 

Разходите на семействата при промяна на местожителството нарастват значително, което води до намаляване на реалните им трудови доходи, обезкуражава безработните лица да се преместват с цел работа и е една от причините за продължителната безработица, посочва в мотивите си вносителят на поправките - Министерският съвет.

Възстановяването на част от разходите позволява на безработните да се устроят по-лесно, смята правителството. С измененията търсещите работа ще могат да ползват услуги по информиране и консултиране, насочване и подпомагане за започване на работа и психологическо подпомагане, независимо от адреса на регистрация. Ще отпадне и санкцията за прекратяване на регистрацията, когато сменят адреса, по който са регистрирани в дирекция "Бюро по труда", без да уведомят администрацията. 

В определението за безработен отпада изискването регистриращият се да "не попада в друга група търсещи работа лица". Така учащите се ще могат да се регистрират като безработни и да ползват правото на парично обезщетение за безработица, когато отговарят на останалите условия, регламентирани в Кодекса за социално осигуряване.

С цел активиране на продължително безработните в определението за "подходяща работа" се намалява от 18 на 12 месеца срокът, след изтичането на който подходяща е работата, съответстваща на здравословното състояние на човека, ако тя се намира в същото населено място или до 50 км извън него, при условие че има подходящ обществен транспорт.

На регистрираните безработни до 12 месеца, т. е., които не са продължително безработни, освен на тези условия, предлаганата работа трябва да съответства и на образованието и квалификацията. 

Предлага се също Комисията по заетостта към областния съвет за развитие два пъти в годината да набира, обработва и предоставя на Агенцията по заетостта информация за потребностите на работодателите от работна сила  в областта.

С предложените промени предприятията, които са в затруднено положение, също ще могат да получават средства, представляващи минимална помощ съгласно европейския регламент.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:09 | 14.09.22 г.
fallback