fallback

Приет е план за финансово оздравяване на община Смолян

За една година общината трябва да бъде финансово стабилизирана

17:24 | 01.09.16 г.
Автор - снимка
Създател

План за финансово оздравяване на община Смолян бе приет на днешното заседание на общинския съвет. Внесеният от кмета Николай Мелемов план предвижда поредица от мерки за намаляване на разходите и увеличаване на събираемостта на местните приходи, съобщи БТА. 

Одобреният от съветниците план е за срок една година, през която се предвижда общината да бъде финансово стабилизирана. Съветът възложи на кмета да направи постъпки пред министъра на финансите за отпускане на 5 млн. лева безлихвен кредит.

Смолян изпълнява схема за финансово оздравяване още от края на 2012 г., в резултат на което задълженията към доставчици са намалени с близо 50%.

Според утвърдения днес план ще се търсят оптимални варианти за икономии от разходи за енергия, ограничаване на командировки, разходи за събития от културния и спортния календар, контрол и регулиране на уличното осветление и други.

Общината не покрива два от критериите за финансова стабилност - просрочени задължения и размер на поетите ангажименти, уточняват от местната администрация. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:09 | 14.09.22 г.
fallback