fallback

Плевнелиев: Все повече политици загърбват евроатлантическата ни ориентация

Кандидатите за президент да се определят ясно „къде стоят ценностно“, призова държавният глава

14:26 | 01.09.16 г. 3
Автор - снимка
Създател

Расте броят на политиците у нас, които се опитват да отклонят страната от евроатлантическата й ориентация, опасява се президентът Росен Плевнеливе. При откриването на учебната година във военната академия „Г.С. Раковски“ в София той подчерта, че членството в ЕС и в НАТО е фундамент на демократичното развитие на България.

В рамките на предстоящата президентска надпревара всеки от кандидатите ще трябва ясно да се определи, къде стои ценностно и да поеме конкретни ангажименти как ще задълбочи интеграцията на страната в Европейския съюз и в НАТО и как ще отстоява евроатлантическите ценности, призова държавният глава,

Плевнелиев се обяви и в подкрепа на инициативите за повече интеграция и съвместимост в европейската отбрана, за споделяне на общи ресурси, за общи тренировки и за общо закупуване на техника, съобщават от прессекретариата на Президентството.

За него реакцията на определени медии и политически среди след решението на Министерски съвет за съвместно изпълнение на задачи по охраната на въздушното пространство на страната от Военновъздушните сили на България и САЩ, повдига много въпроси.

„Самоизолацията на България в рамките на своето собствено въздушно пространство със своите собствени и вече морално остарели Миг-29 не допринася по никакъв начин, нито помага за подобряване на съвместимостта, нито за повишаване на бойните способности, нито за придобиването на нов изтребител, което желаем“, коментира президентът.

Плевнелиев припомни, че решението за подсилването на охраната на въздушното пространство в Източна Европа е било взето на срещата на Алианса в Уелс, а по-късно потвърдено и във Варшава. На базата на тези решения и българският парламент е предприел стъпки за промяна в законодателството.

Президентът открои също така извършеното през последните години за повишаване на способностите на българските Въоръжени сили. Средствата за отбрана за 2016 година бяха увеличени до 1,35% от БВП, като е осигурено по-нататъшно плавно увеличаване до достигане на 2% от БВП до 2024 година.

Приети бяха Програма за развитие на въоръжените сили до 2020 година, както и План за развитие на въоръжените сили до 2020 година. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:36 | 10.09.22 г.
fallback