fallback

Продажбата на лекарства без рецепта е често нарушение на аптеките и през 2015 г.

През миналата година в България са приключили 262 клинични изпитвания, сочи доклад на ИАЛ

16:37 | 11.08.16 г.
Автор - снимка
Редактор

Продажба на лекарства без представена рецепта и от неправоспособни лица са сред най-честите нарушения в аптеките през миналата година. Това установява Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) в годишния доклад за дейността си през 2015 година, публикуван на сайта на институцията.

За миналата година агенцията е извършила общо 837 проверки на притежатели на разрешения за търговия на едро и дребно с лекарствени продукти и с медицински изделия, както и в обекти към Агенцията за хора с увреждания, лаборатории към лечебни заведения и в други обекти. От тях 687 инспекции са в обекти за търговия на дребно с лекарства.

Проверени са 586 аптеки, 22 болнични аптеки, 21 дрогерии и 58 обекта, в които се предлагат медицински изделия. Издадени са 58 наказателни постановления срещу физически лица и още 13 срещу фирми.

Най-често се срещат нарушения, при които помощник-фармацевти предписват лекарства, без да имат право на това, или магистър-фарацевти, които продават медикаменти без рецепта.

Установени са и случаи с наети в аптеките лица без фармацевтично образование, както и управители, които по трудов договор работят в друга аптека.

Констатирани са и случаи, при които лекарствени средства се продават в дрогерии или в обекти без разрешение за търговия на дребно с медикаменти. Друга нередност, която ИАЛ констатира, е и неправилното съхранение на продукти с изтекъл срок на годност и нарушена цялост на опаковката.

Наложените глоби и имуществени санкции по приключили към края на миналата година производства са в размер на 131 хил. лв., от които: глоби в размер на 80 хил. лв., имуществени санкции в размер на 51 хил. лв. През 2015 г. от влезли в сила наказателни постановления по сметката на агенцията са постъпили близо 63 хил. лева.

За миналата година в ИАЛ са получени 89 жалби и сигнали от граждани и организации с твърдения за нарушения на организацията на работата на аптеките, за качеството на лекарствени продукти или свързани с осъществяване на дейност по отпускане на лекарствени продукти от неправоспособни лица, както и за работа на обекти за търговия на едро и дребно без разрешения за дейността.

През 2015 година ИАЛ е одобрила употребата на 463 лекарствени продукта, показва още докладът. Подновени са разрешенията за употреба на 365 медикамента, издадени са разрешения за употреба на 17 лекарствени продукта от паралелен внос, прекратени са разрешенията за употреба на общо 331 препарата. 

През миналата година в България са приключили 262 клинични изпитвания, като това е отразено и в Европейската база данни за клинични изпитвания (EudraCT). В момента в страната ни се правят проучвания в почти всички области на медицината, но основната част са в онкологията (16%), хематологията и (6%), за биоеквивалентност (10%) и неврология (8%). Най-голям брой - 126, са във Фаза 3 на клиничното проучване, а само 10 са във финалната Фаза 4.

Общият размер на реализираните приходи от дейността на ИАЛ през 2015 г. е 22 млн. лева, при утвърден бюджет от 20,5 млн. лв. Налице преизпълнение на приходите с 8%, или с близо 1,6 млн. лева повече от заложеното, посочва се в доклада.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:45 | 13.09.22 г.
fallback