fallback

БСП добави още две номинации за преговорите с АБВ за президентските избори

Партиите ще дискутират и имената на Таско Ерменков и Марио Трайков

16:28 | 09.08.16 г.

Общо шест плюс две са номинациите, с които БСП ще отиде на преговорите с АБВ за президентските избори. Разговорите ще бъдат утре. Това съобщи на пресконференция евродепутатът и член на Изпълнителното бюро на БСП  Илиана Йотова.

Тя уточни, че освен известните шест номинации, има още две имена, които ще се обсъждат - на Таско Ерменков и Марио Трайков, предава БТА.

„Ще бъде поставен и въпросът за вицепрезидента, за формулата (на участие в изборите - б.ред.), нашето категорично становище е коалиция, това го показа и допитването (сред членовете на партията - б.ред.)”, каза Йотова.

Голяма част от кандидатите, с които БСП ще отиде на тези преговори, ще бъдат дискутирани и на заседанието на Националния съвет на партията. 

По повод оттеглянето на "Движение 21" от преговорите за обща лява кандидатура, което стана днес,  Йотова каза, че това е потвърждение на тезата, че Татяна Дончева сама ще се кандидатира за президент.

„Само за няколко седмици БСП от потенциален партньор очевидно се превърна в опонент. Ние смятаме, че с "Движение 21" могат да се водят разговори в другата посока - да се създаде атмосфера на честна игра, да има обединени усилия срещу евентуални фалшификации и купуване на гласове", коментира Йотова. 

„Ние твърдо сме решили да спечелим тези избори, твърдо сме решили да излъчим печелившата кандидат-президентска двойка, да променим модела на управление в страната”, каза още Йотова.

Според нея за тези избори ще бъде създаден много широк ляв и центристки фронт.

Ръководството на АБВ вече потвърди имената на лидера на партията Георги Първанов и на заместника му Ивайло Калфин като предложения за единни кандидатури за президентските избори на широка коалиция ляво-център.

Пред Bulgaria ON AIR Калфин заяви, че би се кандидатирал за президент само при обща кандидатура на левицата.  

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:12 | 13.09.22 г.
fallback