fallback

Постоянната професионална квалификация става задължителна за педагозите

Това предвижда новият държавен образователен стандарт

14:12 | 08.08.16 г.

Постоянната професионална квалификация става задължителна за педагозите според новия държавен образователен стандарт за статута и професионалното развитие на учителите, директорите и другите педагогически специалисти. Стандартът бе представен днес пред журналисти от заместник-министъра на образованието и науката Диян Стаматов, съобщава БТА.

Другите два основни момента в стандарта са постоянното кариерно развитие и поддържането на портфолио, въз основа на което на четири години ще се прави атестация на всеки специалист. Първата атестация ще бъде през учебната 2020/2021 г., за да се попълни портфолиото с документи и материали за дейността на всеки педагог през този период. Останалите елементи на стандарта влизат в сила от тази година.

Квалификацията ще бъде на две нива - в училище - по 16 учебни часа всяка година, и извън училище - 48 академични часа за четири години. 

За целта за всеки педагог са предвидени между 100 и 160 лв. в сегашния колективен трудов договор - 0,8 на сто от фонд "Работна заплата". По думите на Стаматов това са много средства, ако се използват качествено.

Източник на средства са също Националната програма "Развитие на педагогическите специалисти", оперативната програма "Наука и образование за интелигентен растеж", "Еразъм +", която дава възможност за обмен на практики между различни държави.

Нов момент е, че трудовият стаж няма да е решаващ за кариерното развитие. Досега то е било подчинено само на него. В новия Закон за предучилищното и училищното образование и в този стандарт водещ елемент става постоянното повишаване на квалификацията, каза Диян Стаматов.

Няма опасност в началото на учебната година - на 15 септември, да има незаети учителски места. Новият стандарт няма да уплаши учителите, а ще ги мотивира да увеличават квалификацията си. Стимул за тях ще бъде и прекратяването на уравниловката в заплащането, каза Стаматов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:18 | 13.09.22 г.
fallback