fallback

Предлага се създаване на национален център за обучение на спешни медици

Бюджетът ще се осигури от Министерството на здравеопазването

17:24 | 05.08.16 г.

Предлага се създаването на Национален център за обучение и квалификация в системата за спешна медицинска помощ. Предложението е записано в проект на постановление, публикувано за публично обсъждане на сайта на Министерство на здравеопазването.

Уточнява се, че центърът трябва да е здравно заведение, юридическо лице на бюджетна издръжка със седалище в София.

Проектопредложението идва след като асоциацията на работещите в спешната помощ поиска национален център по спешна медицина и се обяви против лекарите да се обучават единствено в столичния център за спешна помощ.

Преди седмица здравното ведомство предложи Центърът за спешна медицинска помощ в София (ЦСМП-София) да се превърне в единен квалификационен център за спешните медици в страната и периодично ще оценява професионалните им качества.

В предмета на дейност на бъдещата нова структура се предлага да влезе: научна, експертно-консултативна, информационно-аналитична, методическа и учебна дейност в областта на спешната медицинска помощ и медицинската помощ при бедствия, аварии и катастрофи. 

Предвижда се центърът да е второстепенен разпоредител с бюджет към министъра на здравеопазването с обща численост на персонала от пет бройки, които ще бъдат осигурени за сметка на незаети бройки в домовете за медико-социални грижи за деца.

Центърът ще се ръководи от директор, избран въз основа на конкурс, проведен по реда на Кодекса на труда от министъра на здравеопазването, а устройството и дейността му ще бъдат регламентирани с правилник, издаден от министъра на здравеопазването.

Предложението за създаване на Национален център за обучение и квалификация в системата за спешна медицинска помощ е в съответствие с политиките, насочени към развитие на системата за спешна медицинска помощ и в изпълнение на приетите стратегически и програмни документи, пише в мотивите на министерството.

Чрез националния център ще се осигури капацитет за подобряване на знанията и уменията на персонала в системата на спешната медицинска помощ чрез специализирано теоретично и практическо обучение, записано е в документа.

Екипът на Петър Москов смята, че центърът ще развива потенциала на заетите в сектора и ще съдейства за запазване и развитие на човешките ресурси в системата на спешната помощ.

Разходите за създаването и осъществяването на дейността на центъра ще са за сметка на утвърдените разходи по бюджета на Министерството на здравеопазването.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:02 | 14.09.22 г.
fallback