fallback

Голяма част от разходите по българското председателство на ЕС са за строителство*

Това е за сметка на бюджета за реклама на България, заяви Меглена Кунева

11:28 | 05.08.16 г.

Значителна част от разходите по българското председателство на ЕС ще отидат за строителство, стана ясно от интервю на вицепремиера и министър на образованието Меглена Кунева пред телевизия Bulgaria ON AIR.

Тя посочи, че планираният ремонт на НДК ще струва 20 млн. лева, този в резиденция „Бояна“ - 10 млн. лева, а реконструкцията на бившия Партиен дом (сега ползван за втора сграда от Народното събрание) - 27 млн. лева.

Тези сгради ще бъдат ползвани най-много 30 дни за шестте месеца на председателството, което е планирано за първата половина на 2018 г.

Ако средствата не бяха насочени към строителство, можеше да имаме повече средства за поставяне на България в центъра на световните медии и много повече реклама на страната ни. Следващото председателство ще е след 14 г., затова сегашното е уникален шанс, посочи вицепремиерът.

Меглена Кунева каза още, че другите страни, които досега са председателствали, са преустройвали големи сгради, например библиотека или филхармония. 

За президентските избори тя припомни, че Реформаторският блок (РБ) има седем предварителни кандидатури и предстоят обсъждания. „Крайната ни цел е да има дясноцентристки ориентиран президент със силен глас по важни външнополитически теми. Това са трудни времена и трябва да се правят тежки избори“, допълни тя.

Не е задължително в надпреварата да има номиниран генерал в кандидат-президентската двойка, защото има и интелектуалци, посочи тя.

На въпрос какво ще стане, ако премиерът Бойко Борисов се кандидатира, тя каза: "Това е решение, което се взима първо от премиера Борисов, а след това от неговата политическа сила. Това обсъждане предстои да се води там".

Междувременно Министерският съвет съобщи, че дипломатът от кариерата и досегашен посланик и постоянен представител към Организацията по прехрана и земеделие и останалите базирани в Рим международни организации на ООН Любомир Иванов ще ръководи Националния център за подготовка на Българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 г. Заповедта е подписана от вицепремиера Меглена Кунева и министъра на външните работи Даниел Митов.

Националният център ще организира и изпълнява дейностите и задачите, свързани с българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 г., ще координира работата на екипите и ще провежда обществените поръчки. 

Вижте още във видеото:

Можете да гледате още в сайта на  Bulgaria ON AIR.

*Новината е допълнена в 13.50 ч. 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:44 | 13.09.22 г.
fallback