През седмицата индексът на тържищните цени (ИТЦ), който отразява цените на хранителните стоки на едро, се повишава с 2,3% до 1,329 пункта, съобщава Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ).
За двайсетина дни ИТЦ се покачва с общо 5,89% от най-ниското си досега ниво за 2016 г. от 1,255 пункта. Миналата година ИТЦ достигна най-ниското си ниво от 1,236 пункта също през юли.
Оранжерийните домати поскъпват тази седмица с 2,6 на сто и се търгуват по 1,55 лв. за килограм. Българските оранжерийни краставици поевтиняват с 2,7 на сто до 1,45 лв. средно за килограм.
Картофите се продават по 0,58 лв. за килограм на едро.
Зелените чушки поевтиняват с 16,5% до 0,96 лв. за кг. Тиквичките поскъпват с 2,6 на сто до 0,78 лв./кг. Зрелият фасул се купува средно по 3,04 лв./кг.
Ябълките се продават средно по 1,07 лв./кг., прасковите се търгуват по 1,30 лв./кг, а кайсиите - по 1,80 лв./кг.
Кравето сирене поскъпва с 1,1 на сто и се продава средно по 5,51 лв./кг, а кашкавалът, тип „Витоша“ - по 9,36 лв./кг. Яйцата се продават 0,16 лв. за брой.
Олиото се търгува по 2,06 лв. за литър. Цената на каймата се повишава с 0,7% до 4,71 лв. за килограм. Пилешкото замразено месо се търгува по 3,84 лв. за кг на едро.
Захарта поевтинява с три стотинки и се купува по 1,48 лв./кг. Брашното тип „500“ се търгува по 0,80 лв. за килограм.