fallback

Преглед на печата за 28 юли

07:45 | 28.07.16 г.
Автор - снимка
Редактор

Поредно странно назначение в мениджмънта на "София тех парк" в. Капитал Daily

Държавното дружество "София тех парк", което е натоварено със задачата да движи проекта за първия високотехнологичен парк в България, продължава да прави странни рокади в мениджмънта. Новото попълнение в съвета на директорите на компанията е Кирил Гератлиев - изпълнителен директор, а от около година и почти собственик на свързано с Делян Пеевски тържище край Пазарджик и бивш директор на главна дирекция "Европейски фондове за конкурентоспособност".

Гератлиев е назначен официално на 11 юли, сочи протокол от събранието на акционерите на "София тех парк". Самият той коментира пред "Капитал", че влизането му в съвета е по покана от Министерството на икономиката. Какви точно ще бъдат задълженията му още не е ясно нито за него, нито за министерството. "Трябва да мине следващият борд", коментира Гератлиев.

София е на път да подпише спорен и скъп транспортен договор в. Капитал Daily

В четвъртък Столичният общински съвет вероятно ще одобри подписването на договор за осем години на стойност 141 млн.лв. с "МТК Гроуп" за обслужването на 17 автобусни линии в северната част на София. Решението вече бе одобрено от транспортна и финансова комисия на общината в разрез с обещанието от началото на новия мандат, че всички автобусни линии ще се върнат в общинските транспортни дружества.

"Мини Марица-изток" търси два заема за 52.3 млн. лв. в. Капитал Daily

Въпреки че само преди три месеца на държавната "Мини Марица-изток" й бяха изплатени забавени плащания за 356 млн. лв. от двете американски централи ТЕЦ "AES Maрица-изток 1" и ТЕЦ "КонтурГлобал Марица-изток 3", сега дружеството отново има нужда от средства. Това става ясно от обявените два конкурса за банки, които да отпуснат овърдрафт и инвестиционен кредит на обща стойност 52.3 млн. лв.

Търсеният овърдрафт е с лимит до 28 млн. лв., от които 8 млн. лв. ще бъдат използвани за текущи плащания и задължения към доставчици, а останалите 20 млн. лв. за плащане на заплати, данъци, осигуровки и други оперативни нужди. От "Мини Марица-изток" коментираха за "Капитал Daily", че към момента дружеството ползва 3 кредитни линии под формата на овърдрафт на обща стойност 40 млн. лв.

Драстично падат глобите за нерегламентирани ГМО храни в. Сега

В пъти намаляват глобите за производство и продажба на храни със или от генномодифицирани организми. Това гласи новият Закон за храните, приет вчера от Министерския съвет, който трябва да влезе в сила от 1 януари догодина, ако парламентът го одобри. Решението на министрите противоречи на поредица изказвания на земеделския министър Десислава Танева, че законът ще завиши санкциите за нарушителите и ще гарантира на потребителите, че това, което купуват, съответства на написаното на етикета на продукта.

Сега действащият закон за храните гласи, че "който произвежда и продава генетично модифицирана храна, ГМО за използване във или като храна или храна, съдържаща съставки, произведени от ГМО, в нарушение на този закон, ако не подлежи на по-тежко наказание, се наказва с глоба от 25 000 до 35 000 лв." За юридически лица имуществената санкция е от 50 000 до 70 000 лв. Според одобрения от кабинета проект санкцията за това нарушение вече е от 2000 до 4000 лв., а за юридически лица - от 4000 до 6000 лв.

Полша започна да връща ремонтираните двигатели за МиГ-29 в. Сега

Полша върна първите два ремонтирани двигателя за българските изтребители МиГ-29. Това разкрива военният министър Николай Ненчев в писмен отговор до депутат от опозицията, цитиран от БГНЕС.

Ремонтът на шестте двигателя на МиГ-29 в Полша стана възможен след споразумение между правителствата на двете страни. Ремонтът струва малко над 6 млн. евро. Руският производител на изтребителите заплаши, че заради това ще заведе дело срещу България, но до този момент не е известно да има такова дело.

Западната дъга на София ще се довърши с 20.8 млн. лв. на километър в. Сега

Западната дъга на околовръстното шосе на София получава 115 млн. лв. по програма "Транспорт" за изграждане на инфраструктурни обекти до 2020 г. Това ще стане, след като вчера правителството даде съгласие управляващите по програмата да сключат договор с Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) за финансирането на проекта за строеж на 5.53 км. Така всеки километър от трасето ще "глътне" по 20.795 милиона лева.

Това е втората фаза на проекта, който беше разделен на два етапа. Заради забавяне по обжалванията при избора на строители първата част беше изградена и пусната през октомври миналата година. Тогава беше направена първата копка за втората част, която трябва да бъде завършена през септември.

Губим 500 млн. годишно от липса на напояване в. Стандарт

Възстановяването и развитието на хидромелиоративното строителство е мярка за икономически просперитет на страната, свързана с решаването на важни социално-икономически проблеми. Основно този вид строителство е свързано с изграждането, поддържането и експлоатацията на напоителните системи - язовири, канали, помпени станции, водохващания и др., както и с изграждането, поддържането и експлоатацията на отводнителните системи, защитни диги и корекции на реки в борбата против наводненията.

Пословичен е интересът на българина към поливното земеделие. Още Урбанини през 1853 г. пише: "В цяла Европейска Турция само българите практикуват напояването на земята отлично, нито една капка вода не се губи", а по късно през 1878 г. Феликс Каниц за изобретателността на българина в тази област напише: "Видях един твърде смислен напоителен уред, чиято конструкция стана причина да си съставя още по-високо мнение за техническата дарба на тези дунавски българи ....дървени колела, често пъти с грамадни размери, се потопяваха в каналите и поставяни в движение от един двигател, каран от добитък, изкарваха водата на високата тераса". През първата половина на ХХ век България заема достойно място по градинарство и овощарство в Европа а през втората половина на ХХ век България се превръща в един от най-големите производители и износители на екологично чисти плодове и зеленчуци, месни и млечни продукти в Европа. Но за голямо съжаление сега е на едно от последните места в съюза по производство на почти всички видове зеленчуци, ябълки, месо и мляко.

Отпускат 7,5 млн. лв. за наши училища в чужбина в. Стандарт

Тази година сме отделили 7,5 млн. лева за българските училища в чужбина. Това е една от най-силните и интензивни връзки за поддържане на много близък контакт с нашите сънародници зад граница. Това заяви вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева по време на годишната конференция на Асоциацията на българските училища в чужбина. Тя бе открита днес в СУ „Св. Климент Охридски" и събра български учители от различни краища за света.

Кунева увери, че ще продължи да подкрепя всички инициативи за квалификация на българските учители, като ще бъдат осигурявани учебни помагала на български език за децата, които макар и българският език да им е майчин, не са толкова адаптирани към него. Целта ни е навсякъде, където има българи, да бъде България, каза Кунева. Тя заяви убеждението си, че това може да стане само чрез образованието .

10 хиляди потребители се жалят в КЗП на година в. Монитор

Над 10 хил. жалби и сигнали на потребители са постъпили в Комисията за защита на потребителите (КЗП) от началото на годината до края на юни, съобщиха от ведомството. „Една голяма част от жалбите, които получаваме в комисията, са свързани с това, че търговците са отказали да удовлетворят рекламациите на клиентите за дефектни стоки или некачествени услуги“, обясни председателят на КЗП Димитър Маргаритов пред БНР.

Според него вече половината от гражданите, които търсят съдействие от комисията, подават своите оплаквания по интернет. Маргаритов допълни, че имаме право на рекламация във всеки случай, в който търговецът е бил некоректен по отношение на това, което е продал на клиента си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:02 | 06.09.22 г.
fallback