Индексът на тържищните цени, който отразява цените на хранителните стоки на едро, се повиши през тази седмица с 1,4 на сто до 1,299 пункта, съобщава Държавната комисия по стоковите борси и тържищата. За последните две седмици индексът се повиши с общо с 3,89 процента от най-ниското си досега ниво за 2016 година 1,255 пункта.
Оранжерийните домати поевтиняват през тази седмица с 1,4 на сто и се търгуват по 1,39 лева за килограм. Българските оранжерийни краставици поевтиняват с 13,9 на сто до 1,55 лева средно за килограм. Цената на картофите се повишава с 8,6 на сто до 0,63 лева за килограм на едро. Зелените чушки поевтиняват с 15,8 процента до 1,12 лева за килограм на едро. Тиквичките поевтиняват с 7,6 на сто до 0,72 лв./кг, а морковите поевтиняват с 12 стотинки до 0,60 лева за килограм.
Ябълките се търгуват по 1,00 лв./кг. Черешите се търгуват по 3,70 лв. за килограм, прасковите се продават по 1,31 лв./кг, а кайсиите - по 2,00 лв./кг.
Кравето сирене върви средно по 5,44 лв./кг, а кашкавалът, тип "Витоша" - по 9,60 лв./кг. Олиото поевтинява с 1,5 на сто и се търгува по 2,07 лева за литър. Цената на каймата се повишава с 3 стотинки до 4,72 лева за килограм. Пилешкото замразено месо се търгува по 3,82 лева за килограм на едро. Захарта поскъпва с четири стотинки и се купува по 1,51 лв./кг. Брашното, тип "500", се търгува по 0,82 лева за килограм. Зрелият фасул се купува средно по 3,16 лв./кг. Яйцата се продават 0,16 лева за брой на едро.