fallback

Туристическият поток в Котел расте

Жеравна, Медвен и Катунище са сред най-посещаваните места в общината

10:51 | 21.07.16 г.

Три пъти по-голям е туристическият поток в Котел за последните два месеца, заяви пред БТА кметът на общината Коста Каранашев. По думите му туризмът е сред приоритетите на общинското ръководство и стои на първо място заради уникалните природни дадености на този край.

Живописните села Жеравна, Медвен и Катунище, които привличат туристи със своята автентична архитектура, музеи и природни забележителности, са сред най-посещаваните места в общината. Селският туризъм е свързан с природата и с достъпа до екологично чистата храна, коментира кметът.

В Жеравна предстои традиционният Фестивал на фолклорната носия на 19, 20 и 21 август. Форумът от 2008 г. е притегателен център за хиляди туристи от страната и чужбина.

Посетителите са наясно, че ако искат да резервират стая в селото, трябва да го направят от предходния фестивал. По време на фестивала е почти невъзможно да се намерят места дори в околните села Медвен, Ичера и други, отбеляза кметът. 

За пръв път тази година през юни град Котел беше домакин на фестивала "Живият огън на традициите" под надслов "Пътят на килима", който привлече над 5 хил. посетители. Показани бяха килими от страни от четири континента, разказа той.

Днес в местността "Сайганица" в село Кипилово ще се състои Национален рокерски събор. Към него също има много голям интерес.

Котел, известен като люлката на българското Възраждане, трябва да използва неповторимата си природа, старинната си архитектура, богатата си история, за да възвърне някогашната си значимост, да върне самочувствието на местните хора, отбеляза Коста Каранашев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:16 | 14.09.22 г.
fallback