fallback

Мохамед Халаф: "Ислямска държава“ ще активизира клетките си в Европа

Атентаторите и извършителите на такива атаки са винаги една крачка напред, смята експертът по сигурността ген. Чавдар Червенков

11:03 | 15.07.16 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Няма нищо изненадващо в атентата в Ница, защото "Ислямска държава“ няколко пъти през последните седмици повтори, че преминава към нова фаза на борба срещу "неверниците“ - така коментира пред БНР случилото се снощи във Франция  журналистът Мохамед Халаф.

Това е част от тяхната стратегия, а атентатът е в отговор на мерките за сигурност, взети от Франция заради Европейското първенство по футбол и коментарите, че всичко е под контрол и първенството е преминало успешно, смята той.

„В Ница има предградия, където живеят много френски граждани от арабски произход, от Тунис и Алжир. Вече знаем, че атентаторът е тунизиец. Във Франция те имат много проблеми с културната идентичност, имат лошо отношение към обществото ни към държавата като цяло. Всичко това в момента се използва от "Ислямска държава“, обясни той.

"Ислямска държава“ според Халаф знае, че ще загуби териториите си в Сирия и Ирак заради отпора, който получава от различни държави. Затова в отговор терористите ще активизират клетките си в Европа.

„Франция се включва много активно в тези военни процеси срещу "Ислямска държава“. Освен това пращат нови контингенти в Ирак и в Сирия. Това предизвиква в "Ислямска държава“ желание за отмъщение. Най-голямата група европейски джихадисти е френската, която има ръководна роля в Сирия и Ирак. Те са безпощадни бойци, които не се спират пред нищо, с много добра организация в европейските държави. Не трябва да се гледа с насмешка на това, което казват от "Ислямска държава“. Всичко, което казват те, се случва“, предупреди Мохамед Халаф.

Атентатът снощи показа, че атентаторите и извършителите на такива атаки са винаги една крачка напред, заяви експертът по сигурността ген. Чавдар Червенков пред Bloomberg TV Bulgaria.

„Френските специални служби са на ръба на силите си. Извънредното положение трябваше да приключи на 27 юли, но сега ще бъде продължено с още три месеца“, допълни той.

Той изтъкна, че спецслужбите на Франция са свършили много за предотвратяването на терористичните атаки, също както  своите американски и британски колеги, но хората никога не говорят за това колко животи са били спасени и свършеното по това.

„Тепърва предстои на френските служби да съберат цялата информация за атаката в Ница, да видят кой стои зад нея, да се направят съответните изводи. Въпросът е какво правим ние оттук нататък“, коментира пред телевизия Bulgaria ON AIR Йордан Божилов от Софийския форум за сигурност.

"На Европейския съюз (ЕС) му предстои да погледне много по-сериозно на въпросите за сигурността и тук трябва да се работи в няколко направления. Освен споделяне на информация, трябва да видим как гарантираме сигурността и какви средства даваме в рамките на ЕС", допълни той.

По думите му тероризмът в Европа, в Близкия изток и Северна Африка има различен почерк.

"Основите на европейското общество не могат да бъдат променени, затова терористите ще търсят точно такъв ефект - масовост, медийно покритие, паника", твърди Божилов.

Превенцията е ключова, категоричен е той. По думите му много е важно да се приеме Законът за борба с тероризма, да се направи анализ на това кои са уязвимите български групи, които могат да бъдат източник на заплаха и да се гарантира контролът по границите.

"Франция е по брой на посещенията на туристи е световен лидер. Това е Ница, Лазурният бряг. При всички положения ще има отлив на туристи", заяви пред Bulgaria ON AIR доц. Георги Рачев от управителния съвет на Асоциацията на туристическите агенции. "Създава се чувство на терор, което ще тегне над хората", посочи той.

На въпрос дали трябва да се вземат специални мерки по Черноморието доц. Рачев отговори, че това е абсолютно необходимо, но и не трябва да бъдат отблъсквани клиентите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:29 | 11.09.22 г.
fallback