fallback

Неправителствени организации искат нов правилник на Фонда за лечение на деца

Организациите настояват да се сформира работна група с широк кръг експерти и граждански организации, която да изготви нов проект

15:27 | 14.07.16 г.

Неправителствените организации "Спаси дари на", Български дарителски форум, Национална асоциация на децата и младежите с диабет и "Макове за Мери" предлагат Министерството на здравеопазването да оттегли проекта на нов правилник на Център "Фонд за лечение на деца".

Становище на организациите, както и направен от тях анализ на проекта, ще бъдат внесени днес в министерството.

Организациите настояват да се сформира работна група с широк кръг експерти и граждански организации, която да изготви нов проект, защитаващ в максимална степен правото на децата на навременно и качествено лечение, пише БТА.

Анализът на проекта на нов правилник на Фонда, предложен от здравното министерство, показва, че се предвижда създаване на нови звена, участващи във взимането на решения за организационно и финансово подпомагане на лечението на деца, посочват организациите. Не са регламентирани обаче срокове, в които тези нови звена да се произнасят, както и липсват санкции при забавяне, допълват фондациите.

Чрез проекта се ограничава списъкът с експерти до национални консултанти и председатели на научни дружества, с което се нарушава принципът на независимост, обективност и бързина при изготвяне на експертните становища, залегнал в сега действащия правилник. това създава предпоставки за забавяне и корупция, допълва се в анализа на организациите. 

Издаването на формуляр за планирано лечение S2 и заплащането на лечението с него се прехвърля като ангажимент на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) без да са създадени нормативни документи, уреждащи отношенията между Фонда и НЗОК, пише още в документа. 

В проекта се предвижда още медицинските изделия да останат в обхвата на дейността на Фонда без да е разработена методика, по която Фондът да реферира и контролира цените на изделията.

Не се регламентира и възможността български лекари да придружават при необходимост деца за лечение в чужбина, така че да бъде гарантирано безопасното транспортиране на най-тежко болните пациенти, посочва се в анализа.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:44 | 05.09.22 г.
fallback