fallback

Преглед на печата за 14 юли

07:46 | 14.07.16 г.

Индустриален разцвет на Пловдив в. Капитал Daily

Средни по размер, но осезаемо по-бързи по растеж. Развитието на най-големите 50 дружества в Пловдив и региона през миналата година (виж таблицата) нагледно илюстрира някои от основните тенденции в икономиката на страната за последните 12 месеца. Почти всички производители, които са почти половината от състава на подреждането, увеличават бизнеса си, като често темповете на растеж са двуцифрени, търговците и на дребно, и на едро записват силна година.

Заводът "Елма" - от Николай Банев към фамилия Мондешки в. Капитал Daily

Активите на фалиралия завод за електромотори на Николай Банев - "Елма" - Троян, имат нов собственик срещу 2.15 млн. лв. Той е също познато лице - братът на ловешкия адвокат Момчил Мондешки, който до неотдавна е припознаван като "вратата" към Търговското отделение на Софийския градски съд по времето на Владимира Янева.

30 хиляди души са напуснали България през 2015 г. в. Сега

Пожелалите да емигрират от България през 2015 г. са повече от чуждите граждани, поискали да се заселят у нас, сочат данни на Института за изследване на населението и човека при БАН, цитирани от Дарик радио. Според тях през миналата година 29 470 българи са се изселили, а предпочитаните дестинации са Германия, Великобритания и Испания. Установилите се чужденци у нас са близо 25 000, като една четвърт от тях са граждани на Турция.

Както през последните няколко години, и през миналата най-често напускащите страната ни - 43.6%, са трудоспособни млади хора между 20 и 39 години. При по-възрастните между 40 и 59 години този процент е с 18 пункта по-нисък. Най-младите емигранти - под 20 години, са 17.5% от напусналите България. Малко над половината - 52% от напусналите страната, са мъже. Една четвърт от емигриралите са избрали за своя втора родина Германия, а по 14% - Великобритания и Испания.

Новите правила на фонда за лечение няма да облекчат децата в. Сега

Неправителствените организации в обществения съвет към фонда за лечение на деца не са съгласни с оповестените преди седмица промени в правилника на дейността му. Според представителите им предложенията на работната група, изготвила новите правила, не само, че няма да подобрят работата на институцията в бъдеще, но и ще доведат до още повече усложнения.

"В този правилник има абсурдни неща", заяви пред "Сега" Красимира Величкова от организацията "Български дарителски форум", която е член на обществения съвет към фонда. "Предлагаме проектът да бъде оттеглен и написан наново, като този път процесът да е придружен с широко обществено обсъждане", категорична е Величкова.

Фирмите за хора с увреждания ще печелят по-малко търгове в. Сега

Броят на стоките и услугите, за които фирмите за хората с увреждания ще имат пълно предимство при обществените поръчки, се намалява на 103. Това реши вчера кабинетът с приемането на списъка по новия Закон за обществените поръчки, влязъл в сила още от април. Преди това фирмите, наели на работа инвалиди, имаха предимство при огромен брой търгове - за 385 стоки и услуги. Боядисването на сгради, продажбата на билети, уеб дизайн и др. сега отпадат.

Последният Закон за обществените поръчки въведе ограничения за специализираните предприятия за хора с увреждания, защото предимството, което им се даде в края на 2014 г., доведе до бум на тези фирми, фиктивни работни места и изкривяване на конкуренцията. Търговете по стоките и услугите са запазени за тези компании. Ограниченията в момента са три. Новото изискване е да са регистрирани като специализирани предприятия или кооперации на хора с увреждания най-малко 3 години преди обявяването на поръчката.

1,6 млн. лв. инвестирани в общинските болници в. Стандарт

Около 1,6 млн. лева са инвестициите в общинските болници и поликлиниките от бюджета на Столична община и приватизационния фонд. Това обяви кметът на София Йорданка Фандъкова. Тя извърши проверка на ремонта и модернизацията в Неврологично отделение на Първа МБАЛ-София ЕАД. В реконструкцията общината е вложила 350 хил. лв.

"Това е една от общинските болници, за която ние ясно казахме, че ще направим всичко възможно да оздравяваме и защитаваме, защото София се нуждае от своите общински болници", заяви Фандъкова. Тя подчерта, че в болничното отделение работят едни от най-добрите специалисти. "Това е добрият модел - болница, която работи добре, да отдели от своя ресурс и ние да добавим. Тогава ефектът е много по-голям.

2 бона за топла вода, ако не си пуснал инкасатора в. Монитор

Близо 2 бона дължи четиричленно семейство за топла вода, което не е пуснало в дома си отчетник от фирмата за дялово разпределение. Сумата е със 700 лева по-висока от това, което е платило същото семейство за топла в  ода за по-предния отоплителен сезон - 2014/2015, въпреки че тази зима топлинната енергия беше с 20% по-евтина. Това показват данните на най-голямата фирма на пазара на топлинното счетоводство.

Причината за огромните сметки за топла вода, които ще получат някои абонати, е промяната в Наредбата за топлоснабдяване от миналото лято, която казва, че, който не пусне топлинния счетоводител на отчет, ще получи сметка със служебно начислени до 8 куб. м топла вода на ден на човек, или до 100 кубика на човек годишно. Това важи и за всички клиенти на топлофикацията, които нямат водомери, или имат, но те не са пломбирани или са повредени.

Вдигат индустриален парк в Петрич в. Монитор

Правителството прехвърли на община Петрич безвъзмездно правото на собственост върху два поземлени имота - частна държавна собственост, за изграждане на индустриален парк в близост до града, съобщи пресслужбата на МС. Очаква се там да бъдат привлечени експортно ориентирани инвестиции, да се създадат нови работни места и по-висок икономически ръст. Двата терена, с обща площ над 187 дка, се намират в местностите Амушеви лъки и Тръстен имот край Петрич.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:18 | 12.09.22 г.
fallback