fallback

Б. Борисов: Черно море трябва да е демилитаризирана зона

В региона ще се добива газ, ще има голям стокообмен и не са нужни ракети, кораби и подводници, смята премиерът

17:16 | 09.07.16 г. 52

„Имам идея Черно море да бъде обявено за демилитаризирана зона – без военни и без подводници”, каза премиерът Бойко Борисов в Стара Загора, съобщават от правителствената пресслуоба. По думите му Черно море е зона, където се очаква да се добива газ и ще има голям стокообмен. 

„Какво ще ни донесат ракети, кораби и подводници за благосъстоянието на народите ни?”, каза Борисов. 

Темата е дискутирана на срещата на НАТО във Варшава. От думите на президента на страната Росен Плевнелиев, който участва в разговорите,  стана ясно, че до октомври Алиансът ще разработи предложение до страните членки от Черноморския басейн по отношение на предното присъствие на Алианса в региона, съобщиха по-рано днес от Прессекретариата на Президентството.

Предложението трябва да адресира притесненията на страни членки, свързани с нарушения баланс в средата на сигурност след анексирането на Крим от Руската федерация, обясни държавният глава.

За него всяка инициатива за гарантиране на сигурността и по-добрата координация на страните членки на НАТО в региона е възможна единствено под егидата на Алианса и ще бъде открита за участие на всички съюзници.

Според премиера Бойко Борисов обаче "хубав бой няма".

„Аз цял живот съм бил биткаджия и знам, че хубав бой няма – винаги е лошо. Затова много пък по-умни и по-мъдри от мен преди векове са казали, че добра война няма – по-добре лош мир”, допълни каза той.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:54 | 13.09.22 г.
fallback