fallback

ВАС отмени наредбата за удовлетвореността на пациентите

Наредбата предвиждаше социологически агенции да правят телефонни анкети на пациенти и да се санкционират болниците със системни нарушения

08:51 | 08.07.16 г. 1

Тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС) отмени наредбата на Министерството на здравеопазването за проучване удовлетвореността на пациентите от лечението в болниците.

Решението може да се обжалва пред петчленен състав на ВАС в 14 дневен срок.

Наредбата беше приета по идея на здравния министър Петър Москов като част от реформите му в здравния сектор.

Наредбата предвиждаше да се правят телефонни анкети на пациенти, лекувани по Здравна каса, от социологически агенции, а при системно недоволство лечебните заведения да бъдат санкционирани.

Срещу наредбата жалба подадоха Националното сдружение на частните болници и Националното сдружение на общопрактикуващите лекари.

В решението на съда се посочва, че наредбата не съответства на целта на Закона за лечебните заведения и не може да служи за обективна оценка на дейността на лечебните заведения.

Нарушено е и изискването на Закона за нормативните актове при издаването на нормативен акт да се изготвят мотиви, доклад, финансова оценка, да се посочат цели и очаквани резултати, тъй като такива не са направени.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:57 | 14.09.22 г.
fallback