За трета поредна година фермери представиха собствени продукти в Министерството на земеделието и храните.
Стопанствата им се намират в Западен и Централен Балкан. Фермерите показаха краве, овче и биволско кисело мляко и сирене, кашкавал, биологичен пчелен мед, сладка от горски плодове и вино.
Представянето на храните се финансира по българско-швейцарския проект "За Балкана и хората".
„Такива дегустации се правят и в европейските институции, например три дни в сградата на Еврокомисията служителите ядат биохрани. Нещо подобно се опитваме да направим и тук, идеята е тези храни да стигнат до потенциални клиенти“, заяви Стоилко Апостолов, управител фондация за биологично земеделие „Биоселена".
Кулинарни демонстрации са организирани и в посолството на Швейцария в София.
Фермерите от Балкана предлагат продукцията си от мобилни хладилни витрини на съботния пазар в софийския квартал „Борово“, участват в различни изложения в страната.
„Контролът върху фермерските пазари е като този в обектите за търговия на дребно. Предварително са направени проверки, за да е сигурно, че са наистина земеделски производители и това, което предлагат, е качествено и безопасно“, коментира Любомир Кулински от Агенцията по храните.
Запитан за наредбата за имитиращите млечни продукти, в която агроминистерството внася изменения, той коментира, че целта е потребителите да правят разликата между истинските продукти и имитациите. Ще бъде забранено имитиращите продукти да се продават насипно по хладилните витрини в супермаркетите, заяви той.