fallback

Новата онкоболница в Панагюрище ще сключи договор с НЗОК като изключение

Така ще бъде осигурен достъп до медицинска помощ и лъчелечение на пациентите от област Пазарджик, според зам.-министърът на здравеопазването Бойко Пенков

17:23 | 04.07.16 г.

Новата болница по онкология в Панагюрище ще сключи договор със Здравната каса, въпреки че това е в противоречие със закона. Това става ясно от публикуваните днес решения на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Решението е взето на последното заседание на ръководството на здравния фонд миналия четвъртък. 

От посоченото в решението на Надзорния съвет става ясно, че изключението за болницата в Панагюрище е направено по предложение на директора на Районната каса в Пазарджик и е прието "по целесъобразност". 

Според последните промени в Закона за здравното осигуряване болниците и дейностите, разкрити през настоящата година, могат да получават финансиране от Здравната каса през следващата.

Чрез договора, който ще бъде подписан с новата частна болница в Панагюрище, ще бъде осигурен достъп до медицинска помощ и лъчелечение на пациентите от област Пазарджик, каза за БТА зам.-министърът на здравеопазването и член на надзорния съвет на НЗОК д-р Бойко Пенков.

Направена е оценка на потребностите, която показва, че в областта липсват структури за лъчелечение и медицинска онкология и затова договорът ще бъде подписан по целесъобразност, обясни Пенков. Той подчерта, че за тях се плаща за брой преминали пациенти. 

Новата болница е правоприемник на досега съществуващата общинска болница и ще работи по 86 клинични пътеки, по които е работило и общинското лечебно заведение, увери Пенков. Искането на ръководството на новата болница за увеличаване на броя на клиничните пътеки е получило отказ от директора на РЗОК - Пазарджик.

Новата многопрофилна болница "Уни хоспитал" в Панагюрище беше открита през юни. Тя е специализирана в лечение на онкологични заболявания, а инвестицията в нея от над 90 млн. лв. е най-голямата еднократна инвестиция в болница за последното десетилетие. Инвеститор е медодобивното дружество "Асарел - Медет".

Проектът е реализиран чрез публично-частно партньорство, което обединява „Асарел-Медет“АД, Община Панагюрище и над 100 лекари, специалисти по здравни грижи и немедицински персонал. 

С друго решение на Надзорния съвет се позволява РЗОК Пазарджик отново „по целесъобразност” да сключи допълнително споразумение с МБАЛ „Пълмед“ ООД – клон МС - „Здраве“ в Пазарджик за оказване на медицинска помощ. Такъв анекс ще бъде сключен и с УМБАЛ „Пълмед“ ООД Пловдив.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:57 | 13.09.22 г.
fallback