fallback

България е сред държавите с най-опасни пътища в Европа

Най-малко са инцидентите с фатален изход в Швеция, Великобритания, Норвегия и Швейцария

13:05 | 23.06.16 г.

България е сред държавите в Европа с най-много смъртни случаи при пътни инциденти, показват данните на европейската статистическа служба Евростат.

Страната ни е в топ пет на държавите в Европа по брой на смъртните случаи при пътни инциденти на 1 млн. души население – 91 към 2014 г., откогато са данните на службата. Същият брой е регистриран и в Литва и Румъния. На челно място е Латвия със 106 смъртни случая на 1 млн. души население.

Пътищата на Северозападния регион в България – най-бедният в ЕС, са най-опасни с над 90 смъртни случая на 1 млн. души. Една степен по-надолу е рискът в трите южни икономически региона с от 60 до 90 случая, сочат данните.

Разликата може да се обясни с изграждането на магистралите в Южна България през последните години. Въпреки това България остава сред държавите в ЕС с най-ниска наситеност с магистрали, което увеличава и риска от инциденти по пътищата. В тази група попадат още Румъния, Унгария и Чехия, както и няколко региона в Полша и отделни селски райони във Франция и Испания.

Евростат наблюдава, че в ЕС като цяло смъртните случаи при пътни инциденти устойчиво намаляват. Най-значително понижение на смъртните случаи при пътни инциденти през 2014 г. е отчетено в Дания – 55%, следвана от Хърватия с 54%, Словения с 50%, Гърция с 49% и Словакия с 47%.

Най-малко са смъртните случаи при пътни инциденти в Швеция – 28 на 1 млн. души, Великобритания и Норвегия – с по 29, и Швейцария с 30.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:35 | 13.09.22 г.
fallback