fallback

Лукарски предложи да бъде създаден български търговски дом в Санкт Петербург

Той се срещна с руския си колега по време на международен икономически форум

16:26 | 17.06.16 г.

Да бъде създаден български търговски дом в Санкт Петербург, предложи министърът на икономиката Божидар Лукарски на среща с Алексей Лихачов, първи зам.-министър на икономическото развитие на Руската федерация. Разговорът между двамата министри бе в рамките на Петербургския международен икономически форум, съобщи пресцентърът на икономическото министерство. 

На срещата Лукарски е изразил загриженост заради спада в двустранната търговия с Русия. „Бихме желали да бъдат възстановени количествата на доставяните български стоки, които са добре познати на руския пазар, като медикаменти, вино, машиностроителна продукция и части за автомобили", заяви той.

Да се открие български логистичен център на площадката на най-големия продоволствен център в Русия „Фууд сити”, предложи още Божидар Лукарски.

На срещата са обсъдени и възможностите за увеличаване на руските инвестиции в България. През първото тримесечие на 2016 г. те възлизат на 15,5 млн. евро, като Руската федерация е на едва 8 място по преки чужди инвестиции в България за периода.

Лихачов от своя страна изтъкна, че е добре да бъдат засилени срещите между двете държави в рамките на работните групи преди заседанието на Междуправителствената комисия за икономическо сътрудничество между България и Русия, която ще бъде проведена догодина в Москва.

През 2015 г. двустранният стокообмен между България и Русия е намалял с 34,5%.Тенденцията продължава и през 2016 г. 

Организиране на съвместни българо-руски производства в областта на корабостроенето и на високотехнологични изделия, които да се реализират на пазарите в Русия, Европейския съюз (ЕС) и в трети страни, предложи министърът на икономиката вчера на министъра на промишлеността и търговията на Руската федерация Денис Мантуров.

По-конкретно икономическият министър е предложил съвместно производство на морски съдове и плаващи платформи. Страната ни е заинтересована българските корабостроители да произвеждат плавателни съдове и оборудване за тях, както и да извършват ремонти на съдове и плаващи платформи с руската страна.

Лукарски е поставил и въпроса за възстановяване на кооперираното производство на двигателни мостове за „Камаз“ в България.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:54 | 30.08.22 г.
fallback