fallback

Болниците могат да поддържат повече легла от заложените в здравната карта

При определянето на болничните легла за всяка област са приложени коригиращи коефициенти, поясняват от МЗ

13:46 | 09.06.16 г.

Няма нормативна пречка лечебните заведения да поддържат повече болнични легла от заложените в Националната здравна карта. Това съобщават от Министерството на здравеопазването по повод на тревоги за драстично намаляване на леглата в общински и частни болници.

При определянето на броя на болничните легла за всяка област са били приложени коригиращи коефициенти, отчитащи здравно-демографска структура, използваемост и преминали пациенти през съответната област, включително и от други области на страната, уточняват от здравното министерство за БТА.

Разпределението на болничните легла по медицински дейности със съответно ниво на компетентност е осъществено на базата на анализ на структурата на отчетените дейности в Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) по клинични пътеки, изискващи определено ниво на компетентност, допълват от ведомството.

В Националната здравна карта са планирани необходимият брой болнични легла по видове, по медицински дейности и нива на компетентност на съответните структури във всяка една област на страната. За осигуряване на високоспециализирана болнична помощ с най-високо ниво на компетентност са предвидени легла на регионално ниво, съгласно обособените райони.

За да се гарантира достъпът на пациентите до медицинска помощ в договорите, които НЗОК сключва с лечебните заведения, са заложени изисквания за минимален брой легла за съответните медицински дейности, на които ще се осигури изпълнението на договора, като той не трябва да е по-малък от броя легла, на които са изпълнявани дейностите през 2015 година.

Общият брой на определените в Националната здравна карта болнични легла за активно лечение е 35 855 легла, формиращ осигуреност от 4,9 на 1000 души при средно за ЕС 4 на 1000 души, посочват от министерството.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:31 | 12.09.22 г.
fallback