Производството на плодове и зеленчуци в България расте през 2015 година, показват окончателните данни на отдел „Агростатистика“ към агроминистерството.
В земеделските стопанства са произведени 213 хил. тона плодове, или с 26,1% повече в сравнение с 2014 г. Прибрана е реколтата от 35,6 хил. хектара овощни градини.
Произведени са 58,4 хил. тона ябълки, 49,4 хил. тона череши, 36,2 хил. тона сливи и джанки, 35,3 хил. тона праскови и нектарини, 14,2 хил. тона кайсии и зарзали и 6,8 хил. тона малини.
Производството на череши се увеличава с 48%, а на сливи – с почти 47%.
Реколтираните площи през 2015 при кайсиите достигат 2,5 хил. хектара, като увеличението спрямо 2014 година е с 43%.
При сливите и джанките е прибрана продукция от 6,8 хил. хектара, или увеличението е 40%, и при черешите – от 8,1 хил. хектара, или с 29% повече.
Ябълки са прибрани 4,8 хил. хектара градини, праскови и нектарини – 3,7 хил. хектара и с малини 1,5 хил хектара.
Най-голямо е увеличението на средните добиви през 2015 при малините – със 17% и при черешите – с 15%.
Овощните градини, които все още не дават плод, са 15 хил. хектара. От тях най-голям е делът на орехите – 47,2%, следвани от лешниците – 14,6%, и черешите – 12,7%.
От създадените през стопанската 2014/2015 година нови насаждения 58% са от черупкови видове, 29% са костилкови, а семковите заемат едва 2%.
От произведените плодове – реколта'2015, са реализирани 97%. За търговската мрежа са насочени 51%, за преработвателната промишленост – 34% от плодовете, а 5% са за собствена консумация.
Напоявани са 45% от овощните градини, като 42% от тях чрез инсталации за капково напояване, а 31% – гравитачно.
Най-голям е делът на напояваните площи с череши, ябълки, орехи и сливи.
Предпочитаната обработка на почвената повърхност е изораване или окопаване, приложена при 75% от площите с овощни насаждения. Химическо премахване на тревата почти не се прилага.
Производство на зеленчуци
Окончателните данни показват, че през стопанската 2015 г. в земеделските стопанства използваните площи за зеленчукопроизводство са над 46 хил. хектара.
Реколта е прибрана от 43,9 хил. хектара – с 46% повече от 2014 година. Най-големи са площите с картофи – 11 017 хектара, пипер – 3 681 хектара и зрял фасул – 3 314 хектара. Оранжериите са с площ 968 хектара и са използвани 1,3 пъти за производство на зеленчуци.
Продукцията е увеличена със 17% спрямо предходната година и достига 613,4 хил. тона.
Оранжерийното производство е 97,2 хил. тона.
Най-голямо увеличение на производството спрямо 2014 година се наблюдава при бобовите култури – 278%. Причината е промяната при директните плащания, която стимулира производството на протеинови култури.
Увеличение има и при производството на дини – 78% и на пипер – 36%.
Производството на картофи е над 164 хил. тона, домати – над 121 хил. тона, краставици и корнишони – над 50 хил. тона.
Произведени са 2 520 тона култивирани гъби.
Най-голямо увеличение на средните добиви се наблюдава при дините с 59%, при картофите – с 15% и при ягодите – с 6%.
Според данни от годишния доклад да Института за икономически изследвания при БАН средногодишно в България се произвеждат за консумация на човек едва 7% от ябълките, 22% от доматите, 33% от месото и 44% от млякото (през 2007-2013 г.).