fallback

Плевнелиев: След 5 г. Югоизточна Европа може да е сред първите световни икономики

Брутният вътрешен продукт на региона може да надхвърли 1,6 трлн. евро, смята президентът

14:07 | 01.06.16 г. 10

Югоизточна Европа може да е сред първите 10 световни икономики след пет години. Тогава брутният вътрешен продукт на региона може да надхвърли 1,6 трлн. евро. Това каза президентът Росен Плевнелиев при откриването на 20-ата среща на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа, предаде БНР.

България е домакин на юбилейната конференция, която се провежда в "София тех парк". Според президента мястото е символ на прогреса на Балканите. Преди години тук е имало казарма, а сега - технологичен център, припомни Плевнелиев.

Преди две десетилетия държавите от региона бяха разделени, а сега вървят заедно напред, заяви още държавният глава.

„Никога досега не сме търгували толкова много помежду си. Броят на туристите никога досега не е бил толкова голям. Никога досега не сме били толкова свързани, взаимно зависими, и никога досега не сме имали обща перспектива за нов хоризонт, за демократично и европейско развитие“, заяви президентът. 

Той допълни, че заедно държавите от региона могат да се справят с енергийната зависимост и заедно могат да представляват пазар, който е достатъчно голям, за да бъде интересен за стратегически инвеститор.

Плевнелиев цитира данни, според които преди 20 години брутният вътрешен продукт на всички страни в Югоизточна Европа е бил 440 млрд. евро. Днес е три пъти повече. Държавният глава подчерта, че регионът е интересен и перспективен за инвеститорите, ако са заедно, а не всяка от държавите самостоятелно.

"Обединена Югоизточна Европа е пазар, наброяващ над 150 милиона души. Заедно ние тежим повече в икономическо отношение. Нуждаем се от регионален подход в инвестициите, енергетиката, транспорта, икономиката, управлението на кризи. Трябва да намерим съвместен начин да представим региона си и да привлечем инвеститори, каза Плевнелиев", цитиран от пресслужбата на президентството.

Срещата в София на страните от Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа ще отбележи края на българското председателство за периода юли 2015 – юни 2016 г. Хърватия ще поеме от България председателството на форума за политически диалог през следващата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:25 | 13.09.22 г.
fallback