Както в България, така и в Европа, потреблението на имитиращи хранителни продукти се увеличава, защото те са близо три пъти по-евтини от оригиналните рецепти. Това каза пред БНР министърът на земеделието Десислава Танева по повод разкритията на Асоциация „Активни потребители“ и на Агенцията по храните за открито фалшиво сирене в магазините.
Преди дни стана ясно, че имитиращи продукти са представяни пред потребителите като оригинални, без да е спазено законовото изискване всички съставки на сиренето да са написани на етикета.
Имитиращите продукти са произведени с растителни заместители, като най-често използваната мазнина е палмовата. Разликата между тези продукти и оригиналните е в качеството, в полезността, както и в цената - сиренето с растителни мазнини е близо три пъти по-евтино, обясни агроминистърът.
Така наречените „грешки“ в етикетирането тя определи като измама.
„Такива нарушения се установяват постоянно“, обясни тя.
Според министъра потребителите трябва да бъдат обучавани, защото растящото потребление на имитиращи продукти се случва не само в България, където има проблеми с доходите, но и в страни с изключително висок стандарт на живот.
Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) е установила при последната си проверка наличие на немлечни мазнини в 2% от млечните продукти, които е изследвала, заяви пред Нова телевизия директорът на Агенцията Дамян Илиев. Производителите ще бъдат глобени. Към момента санкцията за такова нарушение е от 500 до 1 500 лева. С очакваните промени в Закона за храните глобите ще бъдат увеличени.
Дамян Илиев припомни, че Агенцията по храните е изследвала над 400 проби на сирене, кашкавал и краве масло. Повечето са с произход от България, но има и такива от ЕС.