fallback

КЗК обвини в злоупотреба с господстващо положение и Енерго Про Продажби*

Дружеството е отказало сключване на дългосрочен договор за изкупуване на електрическа енергия, произведена от ВЕИ по преференциална цена

12:35 | 17.05.16 г.

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) предяви претенции за извършена злоупотреба с господстващо положение на второ от трите електроразпределителни дружества - „Енерго Про Продажби“ АД, става ясно от съобщение на регулатора.

Нарушението се изразява в злоупотреба с господстващо положение, представляваща необоснован отказ за сключване на дългосрочен договор за изкупуване на електрическа енергия, произведена от възобновяеми източници (ВЕИ) по определената от КЕВР преференциална цена. Според регулатора това може да предотврати, ограничи или наруши конкуренцията и да засегне интересите на потребителите.

Производството е установило, че изкупуването на електроенергия от ВЕИ по преференциални цени е регулирано от секторните нормативни актове, като съгласно изискванията на действащото законодателство „Енерго Про Продажби“ АД е задължено да изкупува произведената електрическа енергия от ВЕИ въз основа на дългосрочни договори и по преференциални цени, определени от КЕВР, в случаите когато произведената електрическа енергия подлежи на задължително изкупуване.

В конкретния случай, след сключването на Договор за достъп между „Енерго Про Мрежи“ АД и „Нурмет 1“ ЕООД, молителят подава до „Енерго - Про Продажби“ АД искане за сключване на договор за изкупуване на електрическа енергия, произведена от ФвЕЦ, с. Паисиево, но получава отказ, мотивиран с преценката на крайния снабдител за наличието на нарушение в процедурата за присъединяване към електроразпределителната мрежа.

КЗК заключава, че отказът на „Енерго Про Продажби“ АД да сключи договор за изкупуване на произведената от ФвЕЦ на „Нурмет 1“ ЕООД електрическа енергия е обективно необоснован, а поведението на електроснабдителното дружество е в състояние да увреди конкурентната структура на пазара на свободна търговия на електроенергия в дългосрочен план, както и да засегне интересите на потребителите.

Определението не подлежи на обжалване.

Страните в производството имат право на достъп до материалите по преписката, имат право в 30-дневен срок да представят писмени възражения по предявените твърдения, както и да бъдат изслушани от КЗК в открито заседание във връзка с предявените твърдения и правомощията, които Комисията възнамерява да упражни.

От Енрего Про коментират, че до края на работния ден във вторник не са получили постановеното от КЗК определение, с което комисията предявява твърдения за извършено нарушение. "След получаване на определението експертите ще се запознаят с неговото съдържание и компанията ще представи своята позиция", допълниха от компанията. 

Енерго Про Продажби осъществява своята лицензионна дейност, спазвайки българското законодателство, което регламентира условията, при които се сключват договори за изкупуване на електрическа енергия от ВЕИ, търсейки балансирани законосъобразни решения, отчитайки интересите на своите клиенти и партньори, посочиха още от варненското дружество. 

Вчера Комисията за защита на конкуренцията предяви претенции за извършена злоупотреба с господстващо положение на ЧЕЗ България - „ЧЕЗ Разпределение“.

В края на миналата седмица от регулатора предявиха обвинения за злоупотреба с господстващо положение и срещу Националната електрическа компания (НЕК).

* Актуализирано към 18:50 часа с позицията на Енерго Про

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:08 | 11.09.22 г.
fallback