fallback

Ангелкова: Възходящата тенденция в развитието на вътрешния туризъм продължава

През първото тримесечие са регистрирани около 2,5 млн. нощувки, което е 13% годишен ръст, отчете министърът на туризма

20:44 | 16.05.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Възходящата тенденция в развитието на вътрешния туризъм продължава, след като през първото тримесечие на 2016 г. малко повече от половината реализирани нощувки са от български граждани. Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова по време на официалния старт на кампанията „Ние обичаме България“ в подкрепа на 100-те национални туристически обекта, цитирана от пресцентъра на Министерството на туризма

За първото тримесечие на годината са регистрирани около 2,5 млн. нощувки, което е 13% ръст спрямо същия период на миналата година. 1,4 млн., или 56%, от тях са реализирани от български граждани.

Ангелкова оцени, че това показва, че продължава възходящата тенденция в развитието на вътрешния туризъм.

Министърът на туризма подчерта, че публично-частното партньорство е една от доказано добрите форми на сътрудничество. Тя посочи, че министерството вече е реализирало няколко успешни подобни проекта. Сред тях и рекламният клип с участието на седем холивудски звезди, настоящият Международен кулинарен фестивал „България посреща вкусовете на света“, както и кампанията „Мислиш си, че познаваш България", зад която застанаха редица известни публични личности.

„Ценното в кампанията, която стартираме днес, е че тя ще инвестира в някои от най-значимите ни културно-исторически забележителности и ще припомни на сънародниците ни колко важни са те за националното ни самосъзнание“, каза Ангелкова.

Тя поясни, че в подкрепа на 100-те национални обекта в Онлайн регистъра на туристическите атракции, който Министерството на туризма създаде, за тях са направени връзки към Tripadvisor, Google Maps и Wikipedia. Така желаещите да ги посетят ще могат за получат бърза и изчерпателна информация.

Днес министър Ангелкова откри и първото заседание на Междуведомствения съвет за кадрите в туризма, по време на което оцени, че „кадрите са лицето на българския туризъм, защото формират основна част от неговия продукт и от нашите колективни усилия зависи да се подобри подготовката и квалификацията им.“

„Само с добре обучен персонал може да се повиши качеството на туристическите услуги, а с това и конкурентоспособността на целия отрасъл“, категорична бе тя.

По данни от World Travel and Tourism Council през 2015 г. общият брой работни места у нас, пряко или косвено свързани с туризма, са 338 хил., което е намаление от 6,5% спрямо 2014 г. Общият дял на заетите в туризма и свързаните индустрии е 11% от всички работни места в България. Броят на директно заетите в туризма е над 92 хил., което е с 10% спад спрямо 2014 г.

Българските образователни експерти пък съобщават, че реализацията на завършващите висше образование по туризъм е сред най-ниските за последните пет години. „Именно затова инициирахме създаването на съвета – за да започнем да търсим решение на един от най-големите проблеми в сектора“, каза Ангелкова.

„За година и половина проведохме много срещи с туристическия бранш и на всяка основният поставян проблем бе липсата на достатъчно подготвени кадри в сектора. Данните показват, че няма устойчивост в наемането на екипи и текучеството постоянно се увеличава заради сезонността в сектора“, подчерта още Николина Ангелкова.

Тя допълни, че именно затова е инициирано създаването на съвета като консултативен орган с представители на всички ангажирани институции и организации, който да стане обща платформа за дългосрочни решения.

По думите на министъра държавата може да формира политиките и да осъществява контрол върху нормативната рамка, но не може да свърши работата на бизнеса.

„Готови сме обаче да съдействаме и сътрудничим по всякакъв полезен начин. Всички ние заедно трябва да търсим баланс за кадрите на база обективни анализи“, акцентира тя.

Съветът ще набелязва оперативни мерки, ще обсъжда проблеми, ще събира и анализира информация за свободното движение на работниците и служителите, трудовата заетост и равнището на доходите. Чрез създаването му ще се осигури необходимата координация за успешната реализация на програми и политики за насърчаване на заетостта, обучението, квалификацията и преквалификацията на работещите в отрасъла.

Министерството на туризма е проучило добрите практики на страни като Испания, Франция, Италия, Португалия, но преди да се приложи техния опит за професионално обучение в туризма, трябва да е ясно какви са нуждите на национално ниво, стана ясно по време на събитието. Затова е нужно и по-активно партньорство с бизнеса и работодателските организации.

Министърът предложи съветът да заседава веднъж в месеца. До 10 юни неговите членове ще изпратят мнения по проектоправилника му, както и предложения за обособяване на тематични групи по най-спешните проблеми.

Председател на Междуведомствения съвет за кадрите в туризма е заместник-министърът на туризма Ирена Георгиева, която също участва в работната среща. В състава му влизат 43-ма членове - представители на още четири министерства, на институции в образованието, заетостта и развитието на човешките ресурси, на контролни органите, висши училища, колежи и професионални гимназии от София и страната, работодателски, браншови и синдикални организации, неправителствени сдружения, национални курорти и др.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:41 | 12.09.22 г.
fallback