fallback

Преглед на печата за 13 май

07:39 | 13.05.16 г.

Потребители и търговци засипаха с критики проектозакона за храните

В. Сега

Проектозаконът за храните предизвика остри критики още при публикуването си за обществено обсъждане вчера. Според потребители и търговци част от текстовете са неработещи, а идеите, които те са давали при предварителни обсъждания, изобщо не са взети предвид.

Проектът предвижда сериозен ръст на глобите за предлагането на опасни храни. Според текстовете техният размер се увеличава от два до шест пъти. Така например търговците, които предлагат опасни храни, пълни с оцветители над нормата, ще бъдат санкционирани с до 6000 лв. вместо досегашните 1000 лв. С толкова ще бъдат наказвани и тези, които пускат на пазара храни за бебета и малки деца, или пък хранителни добавки, без да са уведомили за това здравното министерство. Проблемът обаче не е в размера на санкциите, а в ниската им събираемост, смятат от сдружението за модерна търговия, в оето членуват големите вериги у нас.

Бизнесът алармира, че липсват кадри за 170 професии

В. Сега

Недостигът на кадри със средна квалификация за около 170 професии се задълбочава, поради което близо 65% от родния бизнес едва успява да си намери нужните служители. За това алармираха вчера работодатели след среща с просветния министър Меглена Кунева, на която представиха предложенията си за развитие на професионалното образование у нас.

Данните са от становище на БСК за проблемите и перспективите пред професионалното обучение. Според него професиите, за които все по-трудно се намират хора, са оператори на машини и съоръжения, техници, технолози, механици, монтьори, заварчици, стругари, шофьори, кранисти, готвачи и др. Дефицитът е най-осезателен в добивната, химическата, металургичната, дървопреработващата и хранително-вкусовата промишленост, машиностроенето, строителството, хотелиерството и др. Регионите пък, които страдат най-много от липса на кадри със средно професионално образование, са Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора, Ямбол и Благоевград.

КС защити трудовите права на чиновниците с обвинение

В. Сега

Текстът от Закона за държавния служител, който позволява чиновник да бъде отстранен от работа, ако срещу него има наказателно дело, противоречи на конституцията, реши Конституционният съд. Делото, по което докладчик е бившият премиер Филип Димитров, бе образувано по искане на Върховния административен съд. Все още не е ясно какви са мотивите на КС. В краткото съобщение, качено на сайта им, обаче се посочва, че решението е взето единодушно с 12 гласа.

Конкретният казус, довел до решението на КС, е отстраняването от работа на бившия главен секретар на социалното министерство Иван Пенев, който бе подсъдим заедно с ексминистъра Емилия Масларова за източване на 11 млн. лв. И двамата бяха оправдани, но само на първа инстанция, след повече от пет години. По време на наказателния процес Пенев обжалва и отстраняването си от работа пред административния съд. Тричленен състав отмени заповедта за това. Социалното министерство обаче обжалва това решение и петчленният състав сезира КС.

В искането си до КС върховните съдии записаха, че конкретният текст на закона е в противоречие с конституцията, защото нарушава правото на труд, гарантирано от основния закон.

Хотелиери искат евтини полети до курортите

В. Стандарт

Полети на нискотарифни компании до летище Варна ще дадат мощен тласък за развитието на туризма у нас. Това коментира Красимир Станев, изпълнителен директор на най-големия туристически комплекс по Българското Черноморие "Албена" АД. Той бе сред участниците в дискусията, организирана от в. "Стандарт" - "Конкурентноспособност на българския туризъм", която се проведе във Варна. Станев подчерта, че "Изи джет" и "Райън еър" годишно превозват над 160 млн. пътници. И липсата на полети на поне една от тези компании до летище Варна е огромна загуба.

Станев заяви, че бизнесът, изпълнителната и местната власти трябва да обединят усилията си за привличането поне на една от нискотарифните авиокомпании. Но летище Варна трябва да е главен организатор на такава инициатива, подчерта Станев. Министърът на туризма Николина Ангелкова съобщи, че община Бургас е започнала разговори с "Райън еър".

Отхвърлиха антикорупционния закон на Кунева

В. Стандарт

Комисията за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика отхвърли законопроекта на вицепремиера Меглена Кунева за предотвратяване на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество. Дискусията по темата по дължи повече от 2 часа. Общо 6 гласуваха с „въздържал се", само четирима бяха „за". Председателят на комисията и депутат от ПФ Валентин Николов отправи над 30 забележки. „Има текстове, които няма да са от полза за борбата с корупцията, а напротив - ще има обратен ефект", обясни той.

Потекоха европарите за сувенири и рекламни материали

В. Новинар

Поне двама от министрите от кабинета вече са сключили договори за разходването на стотици хиляди левове за сувенири и рекламни материали, които трябва да популяризират европейските фондове за периода 2014-2020 година. Това става ясно от месечната справка за договорите, сключени в изпълнение на Годишните планове за действие на програмите.

Пионерите в харченето на европейските пари за имидж се оказват Лиляна Павлова и Ивайло Московски, които отговарят за оперативните програми “Региони в растеж” и “Транспорт и транспортна инфраструктура”. Още на 9 декември 2015 г., МРРБ е сключило договор за логистика за организация и провеждането на събития касаещи реализацията на Оперативна програма. Договорът е на стойност до 1 020 000 лв. и е сключен с фирма “Меркурий 97”. Информацията за договора се появява едва през април, тъй като дотогава не са били извършвани плащания, уточняват авторите на справката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:49 | 02.09.22 г.
fallback