fallback

Кампанията за директни плащания ще бъде удължена до 31 май

Проведени са консултации със земеделските производители, съобщи агроминистерството

17:32 | 10.05.16 г.

Министерство на земеделието и храните ще удължи срока за подаване на заявления за подпомагане в Кампания 2016 за директни плащания до 31 май без санкция и до 27 юни с 1% санкция за всеки просрочен работен ден.

До това решение се стигна след проведени консултации със земеделските производители, асоциациите и браншовите организации в сектора, съобщи агроминистерството.

Припомняме, че с браншовите организации са обсъдени три различни варианта – без удължаване или с максимално удължаване до 15 юни. Приет е вторият вариант – до 31 май. 

Решението за удължаване на срока ще бъде взето, след като Европейският съюз приеме регламент, който да даде възможност на държавите членки на базата на национално решение да удължат периода за подаване на заявления за подпомагане на фермерите за всеки декар обработваема земя.

До момента Кампания 2016 протича нормално, като подадените заявления са над 93 хил., а заявените площи са над 3,2 млн. ха. Вече са заявени над 86% от площите, одобрени за подпомагане през 2015 година, казват от МЗХ.

Според Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ) обаче проблемите с тазгодишната кампания отново са организационни или са свързани със софтуера на системата ИСАК. Фермерите имат проблеми с новото изискване за географско правно основание при очертаването на обработваемите площи, правното основание за държавни и общински пасища, както и правилата за полските пътища в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи  (ЗСПЗЗ).

Миналата година бяха въведени много нови схеми в директните плащания и кампанията беше удължена.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:20 | 11.09.22 г.
fallback