fallback

Преглед на печата за 10 май

07:45 | 10.05.16 г.

Приходите и печалбите на компаниите растат с рекордните 17% в. Капитал Daily

Раздвижването на икономиката се чете силно и във финансовите резултати на компаниите в България през миналата година. Подобрението е по всички показатели: броят на работещите фирми се увеличава с 35 хил., приходите им растат с цели 17%, стабилно нагоре са и печалбите. Почти двойно е намаляла общата счетоводна загуба, която година по-рано достигна внушителните 11.5 млрд. лв.

Резултатът от всичко това се вижда и в бюджета, който през миналата година е събрал рекордните 1.86 млрд. лв. от данък върху печалбите на фирмите, или с около 10% повече спрямо година по-рано. Това показват данни на Националната агенция за приходите (НАП) за 2015 г. след обработване на данъчните декларации на компаниите, предоставени след запитване на "Капитал".

Държавните летища отчитат сравнително добри резултати в. Капитал Daily

В очакване да започне концесионирането на двете най-големи летища в страната, които все още се управляват от държавата, резултатите на дружествата за изминалата година се оказват сравнително добри. "Летище София" повишава приходите и печалбата си, а пловдивският аеропорт намалява загубата си с близо една трета. Крайният резултат на летището в Горна Оряховица, за което по-рано тази година беше избран концесионер, на практика не се променя. Като цяло тенденцията при всички се запазва и през първото тримесечие на тази година.

Зад по-добрите финансови резултати на "Летище София" (виж таблицата) стоят увеличени натурални показатели. Компанията отчита ръст на самолетодвиженията (кацания и излитания), броя на пътниците и товарите. Това се дължи както на новите дестинации в разписанието на полетите, така и на увеличената честота при по-голяма част от обслужваните маршрути, става ясно от отчета.

Евростипендии ще се дават само в приоритетни направления в. Сега

Около 30 хиляди студенти ще получат евростипендии за отличен успех през летния семестър на тази година и през академичната 2016/2017 г. Парите идват по проект от ОП "Наука и образование". Досега евростипендиите се даваха на младежи от всички специалности. За 8 г. по нея са получени стипендии за 177 млн. лв. Занапред обаче те ще се отпускат само за 32-те приоритетни професионални направления, определени от правителството. Сред тях са педагогика, математика, компютърни науки, инженерни специалности, архитектура, енергетика, военно дело, изобразително изкуство и др.

Бюджетът също е свит - 26 млн. лв., но парите са само за три семестъра. "Този път целта на евростипендиите е да направят съответните специалности по-привлекателни за студентите, тъй като повечето от тях са с недостиг на кадри", обясни Пламен Славов от министерството на образованието.

Арестите във фонда за деца: с един куршум - два заека в. Сега

Арестите във Фонда за лечение на деца може да са имали и друга цел освен отстраняването на бившия му директор Павел Александров. Тази теза изказа адвокатът му Диана Ангелова. Тя припомни, че при операцията на ГДБОП и прокуратурата бе задържан и представителят на турските болници "Аджъбадем" д-р Гюрай Ходжев. Разследващите заявиха, че Александров е работил само с него при изпращането на деца за лечение в чужбина и разходи за транспорт и логистика са били описвани като медицински дейности.

Ден след ареста бе съобщено, че "Аджъбадем" купува "Токуда", като преди това шефът на БЧК Христо Григоров обяви, че и Червеният кръст е партньор за купуване на болницата "от сериозни български партньори с добри финансови възможности в областта на здравеопазването".

Китайци искат летище Равнец в. Стандарт

Китайски инвеститори са проявили сериозен интерес към бившето военно летище в Равнец, съобщи зам.-кметът на Бургас Красимир Стойчев. Теренът ще бъде обособен като индустриална зона, след като се прехвърли от Министерството на отбраната на общината. Бившето летище на ВВС е в близост до магистрала "Тракия" и пристанище Бургас.

Зона "Равнец" усилено се промотира пред международни компании, предимно от Китай, откъдето в последните месеци има сериозен интерес за инвестиции в Бургас. Бургас има три индустриални зони - Северна промишлена, Южна и в Българово, но терените там са малки.

ИВСС с критики към реформата на Захариева в. Стандарт

Инспекторатът към Висшия съдебен съвет отправи сериозни критики към съдебната реформа на министър Екатерина Захариева. В свое становище ИВСС изразява недоволството си от предложения от МП законопроект за изменение и допълнение на ЗСВ, в което се казва, че правосъдното ведомство не създава на законово ниво гаранции за независимостта на ИВСС чрез неговия бюджет. Причината е, че в законопроекта се предвижда оставането на сегашното положение - бюджетът на ИВСС да се предлага на НС не от самия орган, а от ВСС.

Правят нов 4-лентов булевард до НБУ в. Новинар

По нов 4-лентов булевард ще карат столичните шофьори покрай Нов български университет (НБУ) в София от есента. Тясната калдъръмена уличка, която сега минава покрай вуза в квартал „Овча купел”, ще се превърне след 5 месеца в нов асфалтиран булевард с тротоари, осветление и канализация, каквато в момента в района изобщо няма.

Той ще е продължение на бул. „Монтевидео” от ул. „763” в „Овча купел” 2 и ще стига до кръстовището с Околовръстното шосе. Строителството му ще започне през юли, когато се очаква да приключат отчуждителните процедури, и ще продължи до средата на есента, съобщи за „Новинар” шефът на дирекция „Транспортна инфраструктура” Васил Начевски.

Застраховката сменя депозита в. Новинар

Застраховката „Живот” е на път да измести депозитите като алтернатива за спестявания. Причина за тази тенденция са ниските лихви по депозитите, които продължават да падат. „За година лихвите по депозитите са намалели с 60 на сто, като в момента средната е около 0,66 лв.”, съобщи за „Новинар” финансовият експерт от „Моите пари” Десислава Николова.

По думите й именно заради това много хора търсят друг начин, за да спестят. Статистиката на КФН също потвърждава, че застраховките увеличават своята популярност, допълни експертът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:17 | 29.08.22 г.
fallback