fallback

П. Иванов: Ако броим емигрантите, България намалява с 80 хил. души всяка година

На всеки шест минути България намалява с един човек, каза директорът на Демографския институт към БАНИ

17:52 | 15.04.16 г. 6
Автор - снимка
Автор
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Ако броим емигрантите, България намалява с 80 000 души всяка година, заяви пред БНР Петър Иванов, директор на Демографския институт към Българската академия на науката и изкуствата. Коментарът е по повод обявените по-рано днес данни на НСИ, според които през 2015 г. населението е намаляло с близо 50 000 души.

Разликата между починалите – 108 000 и новородените - 60 000,  е 48 000 души.  В тези данни отсъства броят на емиграните, настоя Петър Иванов. По думите му това е само разликата между раждаемостта и смъртността.

„Емигрантите са 30 хиляди всяка година. Това число не може никой да го оспори, защото емигрантите са над 1,5 млн. На всеки шест минути България намалява с един човек“, заяви експертът. 

Той разкритикува НСИ и за представените данни за етническата структура на населението, като заяви, че циганите в България са 1,3 млн. и се увеличават. Експертът се позова на данни на Евростат и Световната банка.

В Унгария дават за трето дете 33 хил. евро, в Русия също се дават парични стимули за трето дете, заяви Иванов. И препоръча да се разработят промени в националната стратегия за демографията на България. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:06 | 12.09.22 г.
fallback