fallback

Първи сигнали на болници за отказ от сключване на договори

Клиники ще бъдат принудени да не работят с НЗОК заради новите правилата, алармират от сдружение

17:34 | 13.04.16 г. 1

Първи сигнали за липсата на рентабилност от сключване на договори с Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) дават от Сдружението на частните болници.

Новите изисквания на Здравната каса ще принудят някои частни болници да не сключат договор с нея, съобщават от Сдружението. 

Миналата седмица медици от цялата страна протестираха в общонационален протестен митинг. Исканията на лекарите бяха именно за незабавно започване на преговори с НЗОК за отмяна на решението за договор, заместващо рамковия договор с анекс към миналогодишния рамков договор, който да се актуализира само с нормативните изменения, както и да се преосмислят санкциите и Националната здравна карта.

„Продължават трудностите с нормативните изисквания за болниците“, каза за БНР Николай Болтаджиев, председател на Управителния съвет на Сдружението на частните болници. По думите ако се спазват новите изисквания, за клиниките няма да има смисъл от сътрудничество с фонда.

„Ако се спазват критериите, които са дадени, специално нашата болница няма да сключи договор. Даже и да сключим договор с Касата, и да се приложат новите разпоредби на седмично бюджетиране, на промяна на цените и намаляване броя на легла, по които ще работим с Касата, тогава вече се замислям дали ще има въобще смисъл да се работи с Касата“, посочи той.

Сдружението на частните болници е подкрепило 4-5 лечебни заведения, които водят съдебни дела срещу Здравната каса за неизплатени средства за миналата година.

Миналата седмица болница от Пловдив спечели дело и е осъдила Здравната каса да заплати надлимитната дейност. Причината е новата методика, според която вече не се изплаща надлимитната дейност на лечебните заведения.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:05 | 11.09.22 г.
fallback