fallback

Преглед на печата за 13 април

07:40 | 13.04.16 г.

Магазините на Penny: половината продадени, предлагат се останалите в. Капитал Daily

Най-голямата разпродажба на свободни магазини е в средата си - след есенното решение за оттегляне на германската верига Penny над половината супермаркети са продадени и сега започва втори рунд на предлагане на останалите неизкупени имоти. Сега "Рила проект" - дружеството, в което са обектите, предлага на купувачите 38 парцела и 21 магазина.

Дотук най-много активи са преминали към другата верига от германската група REWE - "Билла България", "Техномаркет" е наела няколко, а останалите са придобити от малки търговци. Имотите на "Пени", които към есента бяха 49 търговски обекта и 15 незастроени терена, са с оценка над 100 млн. лв., а първата порция вероятно е за над половината от сумата, защото е била най-атрактивна, за над половината магазини и за най-големия актив - логистичния център. Само първата порция от девет обекта, купени от "Билла", е с оценка 32 млн. лв. Наемите на "Техномаркет" вече са вписани в Имотния регистър, но останалите ще бъдат регистрирани през втората половина на април и тогава ще станат ясни цените и купувачите.

Цената на бургаския мол "Странд" падна до 12 млн. лв. в. Капитал Daily

Поредният четвърти опит за продажба на бургаския мол "Странд" от частен съдебен изпълнител ще започне от 12 млн. лв. Това е близо три пъти по-малко от търсената цена при първия търг преди половин година, когато търговският център се предлагаше за 33.3 млн. лв. Процедурата е по искане на общината, на която собственикът "Странд Бургас" дължи около 450 хил. лв. за данъци и такси. Най-големият кредитор обаче е фалиралата Корпоративна търговска банка (КТБ), която финансира изграждането на мола. От съобщението на съдебния изпълнител става ясно, че тя има да получава близо 100 млн. лв. В случай че продажбата е успешна, по-голямата част от приходите ще отидат за покриване на дълга към банката.

Имотът, който се предлага за продажба, включва малко над 29 дка земя и самата сграда на търговския център "Странд". Началната цена е 12 млн. лв., а предложения се приемат до 11 май. При евентуален интерес от страна на инвеститори офертите ще бъдат отворени на следващия ден.

Близо 50 млн. лв. ще струват храните за нуждаещи се тази година в. Капитал Daily

Почти 50 млн. лв. с ДДС ще бъдат отделени тази година по поръчката за храни за нуждаещите се, като цената е почти двойна в сравнение с миналогодишната. Това показва документацията по обявената от Агенцията за социално подпомагане (АСП) процедура. Причината е, че, от една страна, в програмата в момента има по-голям от изначално разчетения финансов ресурс, а от друга страна, този път той ще бъде разпределен към по-голямата целева група, макар че пакетите този път ще съдържат с два продукта по-малко, коментираха за "Капитал Daily" от АСП. Срокът за подаване на документи е 16 май.

Основната част от средствата за доставките на храни за най-нуждаещите се са от Фонда за европейско подпомагане на най-нуждаещите се (FEAD), а 15% са национално съфинансиране. Търговете по програмата традиционно събират едни и същи участници, а и този път едва ли ще е по-различно, тъй като условието е кандидатите да са изпълнили успешно поне три подобни доставки в последните три години.

Всеки запасняк ще се отчита пред военните за пътуванията си в чужбина в. Сега

Всеки български гражданин, зачислен в запаса, ще трябва да уведомява военните, ако ще бъде в чужбина повече от 6 месеца. Процедурата ще се повтаря и при завръщането му в страната. За нарушителите е предвидена глоба между 270 лв. и 1000 лв. Това предвиждат промените в Закона за резерва, които бяха пуснати за обществено обсъждане. С тях Министерството на отбраната връща практиката от близкото минало за задължителност на мобилизационните назначения, както и за санкции при неизпълнението им.

Задължение да уведомяват военните ще имат и жените, които се водят в запас, но излизат в отпуск поради бременност, раждане или осиновяване и отглеждане на дете. Глоба ще грози всеки, който не си пази документите за мобилизационно назначение за военно време, пише още в проекта.

МФ обяви за тайна финансовите обосновки на данъчните закони в. Сега

Министерството на финансите отказа с абсурдни аргументи достъп до информация, която засяга данъкоплатците и би следвало да е публична. В. "Сега" поиска да види разчетите, с които МФ лансира важни за бизнеса и гражданите законови промени, засягащи ДДС, данък печалба, акцизите, вкл. и т.нар. данък "уикенд". От ведомството на Владислав Горанов обаче обявиха, че изготвяните финансови обосновки за промени в данъчните закони са "служебна информация, която не следва да се обявява". Според МФ обосновките "нямат самостоятелно значение и са просто подготвителен документ", достъп до който следва да имат само чиновниците. А става дума за законови поправки, които ще бръкнат директно в джоба на данъкоплатците.

Отказът идва на фона на течащите дебати в Народното събрание за промяна на Закона за нормативните актове и поредни обещания за въвеждане на задължителни оценки за въздействието от промените в правилата.

Фирми все пак ще имат достъп до парите от научния фонд в. Сега

Фирмите все пак ще имат достъп до финансиране от фонд "Научни изследвания". Те ще могат да кандидатстват за изследвания и приложни проекти, свързани със стопански дейности. Това предвижда поредният проект на изцяло нов правилник на научния фонд, изготвен от екипа на Меглена Кунева. Документът регламентира в какви случаи държавата може с публични средства да финансира изследвания на частни предприятия производители, като изрично е записано, че това ще става в съответствие с Европейската рамка за държавни помощи за научни изследвания.

След като при Сергей Игнатов с проекти бяха одобрени близки до него и ръководството на фонда фирми, при Тодор Танев се обсъждаше финансирането да остане само за университети и научни организации. Тази идея обаче явно не е припозната от сегашното ръководство на МОН.

Патрулките стават банкомати в. Стандарт

ПОС терминални устройства да се монтират в патрулките на Пътна полиция. Това е поредното предложение за справяне с корупцията в КАТ след идеята униформените да прибират процент от глобите, които налагат на провинилите се шофьори. Предложението е на депутата от РБ и председател на Комисията по транспорт в парламента Настимир Ананиев. По думите му, възможността пътните полицаи да получават процент от санкциите, които събират, е идея заимствана от Румъния, където е въведена и има положителен ефект.

Поставянето на ПОС-терминали в колите на КАТ пък ще даде възможност глобите да се заплащат веднага на място и така ще се повиши събираемостта им, смята още Ананиев. В момента се обсъжда и вариант общините да въведат по-засилен видеоконтрол на своите територии и сами да събират глобите.

В бюджет 2017: Дават на общините 2,719 млрд. лв. в. Стандарт

Общините ще получат субсидии от държавната хазна в размер на 2,719 млрд. лв. през 2017 г. Средствата са с 57,78 млн. лв. повече от заложените в бюджета за настоящата година. Това е предвидено в тригодишната бюджетна прогноза за периода 2017-2019 г., която е подготвена от Министерството на финансите. След това през 2018 г. парите за общините ще бъдат увеличени с още 7,25 млн. лв. За 2017 г. средствата, които се дават от централния бюджет за капиталови разходи на общините, ще бъдат увеличени с 10 млн. лв. до 152 млн. лв. А парите за зимно поддържане и снегопочистване ще нараснат с 4 млн. до 32,2 млн. лв.

Наред с това в бюджетната прогноза е предвидено увеличение на собствените приходи на общините през всяка от следващите три години във връзка с тенденцията за ръст на постъпленията от имуществени данъци, общински такси и доходи от собственост. Допълнителни ефекти върху собствените приходи на общините се очакват от подобряване събираемостта им, вкл. чрез подобряване на системите за администриране на местните данъци и такси.

За пръв път от 18 години насам е отчетен сериозен ръст в продажбите на музика в. Новинар

Отчетен е сериозен ръст в продажбите на записана музика за пръв път от 1998г. насам, съобщиха от Международната федерация на фонографската индустрия. Приходите от продажби на музикални записи са нараснали с 3,2% през 2015 година, за да достигнат 15 милиарда долара в световен мащаб. Растежът е подхранен основно от необичайното увеличение на абонаментите за стрийминг услуги като тази, предлагана от приложението „Spotify”.

От федерацията отчитат също, че за пръв път продажбите в стрийминг платформи надминават тези на физически носител. Това е първото нарастване на продажбите от записи през дигиталната епоха, когато интернет се превърна в основен фактор за достъп и слушане на музика.

100 проекта за саниране подадоха малките общини в. Новинар

Общо 100 проекта за саниране са подадени от малките периферни общини у нас по програмата „Региони в растеж”. Това стана ясно от думите на зам.-министъра на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова по време на информационна среща във връзка с процедурата за кандидатстване по приоритетна ос 2 на оперативната програма „Подкрепа за енергийна ефективност в опорни центрове в периферните райони“.

„В рамките на първия срок трябваше да бъдат подадени проекти за поне 50 на сто от предвидените бюджети за всеки един от градовете”, обясни Николова. Тя уточни, че подадените предложения досега са 100 и в момента се оценяват.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:43 | 04.09.22 г.
fallback