Под 20% е влаганата българска суровина в произведените у нас месни продукти, предупреждават фермери от новосъздадената Асоциация на пасищните животновъди, цитирана от БТА.
Те твърдят, че вносът на месо за България е над 80% от това, което се консумира, като това не отчита сивия сектор. Оборотът на сивия сектор достига около 1 млрд. лева годишно, изчисляват от асоциацията.
Имитиращите продукти в месарския бранш са в пъти повече, отколкото при млечните, твърди Станко Димитров, председател на асоциацията. Според него проблемът е в това, че преработвателните предприятия отказват по-скъпата българска суровина за сметка на по-евтината вносна.
Тези продукти може и да не навредят в момента на нашето здраве, но те са пълни с нишесте, консерванти, оцветители, брашна и други съставки, които в перспектива може да доведат до проблеми, смята Димитров.
Като най-голям проблем в бранша от асоциацията посочиха контрабандата на евтино вносно месо. За нея организацията съди основно от данните на статистиката - официално влязлото в страната като суровина, официално закланото у нас и продукцията на месокомбинатите като тонаж.
Разликата е огромна и тя лесно може да бъде проследена, ако Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) влезе в месокомбинатите и осъществи необходимите проверки, казват животновъдите.
Стопаните имат трудности и с доставките за големите търговски вериги, които също купуват евтино аржентинско говеждо за сметка на българското.
От Асоциация казаха, че ще сезират всички институции, които имат отношение към контрабандата в месопреработвателните предприятия, за да се реши най-после този проблем. Според тях няма никаква логика в цени на месни продукти от по 2-3 лв/кг в магазините при положение, че цената на месото е 6-7 лева/кг.
Асоциацията адмирира решението на Министерството на земеделието и храните общинските пасища и ливади да се ползват само от хора, отглеждащи животни.
„Не искаме пари от държавата, искаме възможност за качествени продукти на пазара и качествена храна за нашите деца. В момента пазарът е залят с внос на месо от млечни крави на по 14-15 години, написано като телешко месо, а чудесни български телета стоят по фермите без реализация", оплакаха се от асоциацията.
От асоциацията настояват още да се изясни проблемът с износа на българско месо за Турция.
Те припомниха статистиката, според която през 2014 г. в България са заклани 2 600 телета, което е потреблението на един само месокомбинат за 10-15 дни.
За Великден със сигурност ще ядем вносни агнета, защото местното производство вече е разпределено за местни хора и ресторанти, посочи Станко Димитров.