fallback

Бъчварова: Новите маршрути за трафик на мигранти не включват България

Продължават да се провеждат учения и тренировки, които поддържат бойната готовност, увери вътрешният министър

15:27 | 06.04.16 г.

Новите маршрути за трафик на мигранти не включват България. Това заяви министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова по време на днешния парламентарен блиц контрол.

Тя посочи пред депутатите, че преди да бъде подписано споразумението на ЕС с Турция, е отчетена опасността от развитие на нови маршрути през територията на България през българо-турската граница. Във връзка с отварянето на нов път през Черно море тя коментира, че в ЕС всички „отговорни институции са наясно с тази опасност”.

Министърът на вътрешните работи обясни, че в споразумението има точка, която предполага задействане на същия механизъм като в Гърция - ако се установи масово преминаване на мигранти през българо-турската граница. 

Към момента нямаме данни за преминаващи по този маршрут. Общата оценка на експертите е, че този маршрут би бил много труден за мигрантите, но въпреки това ние се подготвяме и за това, посочи още министърът.

Имаме вече и одобрен протокол за реадмисия с Турция и много скоро той ще бъде подписан. Ще можем официално и по установените правила да връщаме тези, които нелегално преминават границата ни през Турция. Това са едни добри гаранции към момента, те не ни успокояват и ние правим всичко възможно да засилим присъствието си в тази част от границата ни, отчете вътрешният министър.

Бъчварова каза, че се провеждат учения и тренировки, които поддържат бойната готовност. В неделя се планира такова морско учение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:51 | 04.09.22 г.
fallback