fallback

Проф. Николай Денков: Българското образование има да решава сериозни казуси

Над 50% от висшистите работят за позиция, която не изисква диплома, заяви зам.-министърът в оставка

11:01 | 06.04.16 г.

Можах ли да свърша нещо полезно - да. Можеше ли да продължа да бъда по-полезен навън, отколкото вътре? Отговорът е - не. Така че всичко си е на мястото. С тези думи коментира подадената си във вторник оставка в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR зам.-министърът в оставка проф. Николай Денков.

Той беше освободен от длъжността си вчера по своя молба, в която посочва като мотив съществени различия с приоритетите и стила на работа на министъра на образованието Меглена Кунева. 

Въпреки че безработицата сред висшистите у нас е сравнително ниска, проф. Денков подчерта, че пред българското образование стоят няколко сериозни казуса, които тепърва трябва да бъдат решени.

"Проблемът е, че над 50% от висшистите не работят за позиция, която изисква висше образование. Имаме излишък в някои области, като администрация и управление, а в същото време имаме дефицит на 400 студенти по математика", обясни той.

И припомни новите правила за финансиране на университетите, които би трябвало да решат тези проблеми. Оценява се как работи висшето училище по три групи показатели, включително реализацията на студентите. На тази база се субсидира за качество. Освен това качеството във висшето образование изисква научни изследвания, а преподавателите да познават най-новото в своята област.

Денков коментира и оставката на бившия просветен министър проф. Тодор Танев: "Защо министър Танев си тръгна, питайте него. Факт е, че нямаше конкретна причина. Имаше известна манипулация на общественото мнение, която беше използвана", каза той по повод скандалите около учебните програми. 

Зам.-министърът в оставка заяви, че ще се върне към работата си в Софийския университет.

Вижте още във видеото:

Още видео материали можете да гледате в сайта на Bulgaria ON AIR 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:42 | 11.09.22 г.
fallback