fallback

Лекарският съюз не е подписал анекса към рамковия договор

Утре Управителният съвет на организацията се събира на ново заседание в присъствието на представители и на болниците

18:57 | 29.03.16 г.

Българският лекарски съюз (БЛС) не е подписал анекса към Националния рамков договор за тази година. Това съобщи в интервю за БНР председателят на съсловната организация д-р Венцислав Грозев.

“Анекс без нас не може да бъде подписан, както и решение за въвеждане на едва ли не нов рамков договор. Анекс значи двустранен процес. Такъв не съществува в момента. Наш подпис под този т.нар анекс няма”, коментира Грозев.

Припомняме, че по-рано днес Надзорният съвет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) гласува решение за допълване на рамковия договор от 2015 г., който всъщност трябва да действа и след 1 април, защото нов рамков договор така и не беше подписан. Анексът веднага беше подписан от здравния министър Петър Москов, за да бъде обнародван в Държавен вестник.

Според Москов текстовете дават нови възможности за медицински дейности и допълнителни обеми медицинска помощ, тъй като са предвидени допълнителни 74,5 млн. лева за Здравната каса. Допълнителните средства ще бъдат осигурени от повишената събираемост на приходните агенции и на самата НЗОК.

Утре Управителният съвет на Лекарския съюз отново ще се събере, за да обсъди ситуацията с нормативния хаос в здравния сектор, обясни Грозев. На заседанието са поканени и представители на общински, университетски и частни болници, допълни той.

Протестите ще продължат докато Националният рамков договор от 2015 г. не остане в сила и бъде разработен анекс съвместно с консултациите между Българския лекарски съюз и Надзорния съвет на Здравната каса, посочи председателят на Лекарския съюз.

“Ние не сме наясно с принципите и правилата за сключване на договори, как отделните лечебни заведения ще сключват договорите си, ще има ли обем, ще има ли лимити, което е от изключителна важност”, подчерта той.

Припомняме, че от вчера личните лекари в няколко области започнаха ефективни протести заради служебния рамков договор и нормативните промени. Лекарите настояват до приемането на нов реален рамков договор да се работи по този от 2015 г., да се спазва върховенството на закона в здравния сектор, както и договорното начало.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:24 | 10.09.22 г.
fallback