fallback

ВАС потвърди решение на КЗК за нелоялна конкуренция на рециклираща компания

Санкцията за „Трансинс“ е 3% от общия оборот заради увреждане на доброто име на конкурент

13:02 | 29.03.16 г.

Върховният административен съд (ВАС) окончателно е потвърдил решение на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), с което на рециклиращо предприятие е наложена имуществена санкция в размер на 3% от общия оборот за увреждане на доброто име на конкурент.

Санкционираното дружество е „Трансинс технорециклираща компания“ АД („Трансинс“), съобщи Комисията. 

Комисията е установила, че представители на дружеството са се свързвали с членове на “Национална организация по оползотворяване и рециклиране на отпадъци” АД (НООРО) и са предлагали услугите на „Трансинс“, като са представяли невярна информация, че разрешението на НООРО като организация по оползотворяване е отнето.

Тричленен състав на ВАС е отхвърлил жалбата, подадена от „Трансинс“, против решението на Комисията. Съдът е преценил, че събраните доказателства установяват извършването на нарушение на Закона за защита на конкуренцията (ЗЗК). 

От писмени обяснения на четири дружества се изяснява, че представител на „Трансинс“ се е обаждал по телефона през май-юли 2014 година със сведение за отнето разрешение на НООРО и предложение да се сключат договори с „Трансинс“.

Петчленен състав на ВАС приема, че като е достигал до същото крайно заключение и е отхвърлил жалбата срещу оспорения акт на КЗК, тричленният състав е постановил решение, което е правилно, следва да бъде оставено в сила. Според ЗЗК всяко физическо или юридическо лице, на което са причинени вреди в резултат на установеното нарушение, има право на обезщетение.

Влязлото в сила решение на ВАС има обвързваща сила за гражданския съд, пред който е предявен искът за обезщетение по реда на ГПК.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:06 | 07.09.22 г.
fallback