fallback

Борисов: Обучаваме шест години студенти безплатно за лекари. А бягат в чужбина

Над 3,5 млрд. лева отиват в здравеопазването, коментира премиерът

18:21 | 27.03.16 г. 40
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Премиерът Борисов. Снимка: БТА

Здравеопазването през последната година не се е подобрило и едва ли увеличението на средствата всяка година ще реши проблема. Така министър-председателят Бойко Борисов коментира  началото на ефективните протестни действия от страна на личните лекари от понеделник.

"Непрекъснато, всеки, само повече увеличения да има. Тези пари са на всички данъкоплатци. Над 3 милиарда и половина лева отиват в здравеопазването. Или, понеже миналата година не им дадохме толкова пари да вземат от Здравната каса, защото бяха свикнали всяка година – дойде края на годината – 250, 300, 400 милиона, ама дадохме и 20 милиона за Спешната помощ онзи ден.

Правим спешни отделения, видяхте ги. Ние, защо обучаваме шест години студенти безплатно за тях? Всички данъкоплатци плащаме, за да ги обучим да станат лекари. И без абсолютно никакъв ангажимент, след това отиват в чужбина. Това правилно ли е", попита Борисов.

По-рано през деня председателят на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари д-р Любомир Киров заяви в предаването "Събуди се" на Нова телевизия, че "протестът  ще се изразява в прекратяване на работа".

 Стачката започва още от понеделник в няколко области в страната, а след това се очаква да се включат още области. "Утре започваме с Кюстендил, Велико Търново, Разград, Ямбол. Всеки следващ ден ще обявяваме кои области ще се включат в протеста", каза още д-р Киров.  

Още в петък БЛС обяви, че ще обжалва в съда проекта за решение на НЗОК, с който ще се допълни сегашният национален рамков договор. Съсловната организация заявява, че снема доверието си от Министерството на здравеопазването и от НЗОК. Два дни преди това общопрактикуващите лекари обявиха в писмо до премиера Борисов, че готвят протест. Повод за стачните си действия на медиците е пренебрегването на проблемите в първичната извънболнична медицинска помощ и формалното отношение на здравното министерство към тях. Лекарите настояват да не влиза в сила проектът за решение на НЗОК за "служебен" Национален рамков договор, а да остане в сила действащият в момента договор. Обсъждането на всички теми, свързани с общопрактикуващите лекари, да стане на високо експертно ниво между ръководствата на здравното министерство и на сдружението, под контрола на премиера, поискаха още те в писмото до Борисов.

Още новини по темата четете в DNES.BG

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:04 | 14.09.22 г.
fallback