fallback

Ягодин: FinTech компаниите стават все по-голям конкурент на банките

Според директора на Пощенска банка трябва да се потърсят възможности за сътрудничество на банките с алтернативните компании за финансови услуги

09:32 | 26.03.16 г. 5

FinTech компаниите са новоизгряващите конкуренти на традиционните банки. Напоследък те бележат огромен ръст и банките трябва да се адаптират възможно най-бързо към динамичната среда и търсенето на дигитални услуги от страна на клиентите. Това коментира изпълнителният директор на Пощенска банка Асен Ягодин в ефира на "В развитие" по Bloomberg TV Bulgaria.

"За разлика от FinTech компаниите, нашите разходи заради спазването на регулаторната рамка, администрацията и клоновата мрежа са доста големи", заяви Ягодин. "Всяка от тези компании се е специализирала в определена услуга, а банките предлагат всичко накуп и имат огромна база данни. Чрез нея може да се създаде по-добър профил на клиентите и да се определи по-добре поносимостта към кредитен риск".

Ягодин каза още, че трябва да се потърсят възможности банките да се кооперират с алтернативните компании, предлагащи финансови продукти. 

Той коментира и промените, които се очаква да настъпят в банковия сектор в следствие на терористичните атентати. По думите му те ще бъдат насочени към увеличаване на регулациите и изискванията банките да докладват съмнителни финансови операции и съмнително поведение на клиенти.

"Целта е по-добра превенция, но това ще увеличи разходите на банките, което вероятно ще доведе до оскъпяване на услугите им", допълни Ягодин. "Трябва да се намери балансът между личната свобода и всички тези мерки за сигурност и увеличаване на регулациите".

Ягодин коментира политиката на ниски лихви у нас, като заяви, че има 5 млрд. лв. нови депозити в системата, като над 3 млрд. лв. от тях са от домакинства и граждани, което генерира огромна ликвидност.

"36% е ликвидността в системата. Това е 10 млрд. лв. над необходимото като ликвиден буфер, което може да бъде използвано за кредитиране на домакинствата и фирмите.", посочи той.

По отношение на алтернативните инвестиционни продукти Ягодин заяви, че те винаги са били неизменна част от финансовото портфолио във водещите икономики по света. В България обаче това през последните години не е така.

"Има сума от порядъка на малко над 2 млрд. лв., инвестирани във всички алтернативни форми за спестяване като взаимни фондове, спестовни фондове, акции на борсата", коментира изпълнителният директор. "Хората предпочитаха банковите депозити заради относително високите лихви. Този период се изчерпа и все повече домакинства и фирми ще потърсят възможности извън банковата система".

Още подобни новини четете в сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:29 | 05.09.22 г.
fallback