fallback

До края на годината трябва да са готови плановете за риска от наводнения

Очаква се през септември да бъдат приети от МС и плановете за управление на речните басейни

17:40 | 24.03.16 г.

До края на годината трябва да бъдат утвърдени плановете за управление на риска от наводнения (ПУРН), каза министърът на околната среда и водите Ивелина Василева на заседание на парламентарната комисия по околна среда и води.

Плановете са в много напреднала фаза, документите се разработват за първи път на европейско ниво и в България, коментира министърът, цитирана от БТА. 

Вече са определени и картирани зоните с риск от възникването на наводнения в четирите басейнови района в страната. Във фаза на обществено обсъждане са три от плановете - за Черноморския, Западнобеломорския и Дунавския район.

Очаква се скоро да започне общественото обсъждане и за Източнобеломорския район, където е регистрирано забавяне заради обжалване на обществена поръчка.

Очаква се през септември да бъдат приети от Министерския съвет и Плановете за управление на речните басейни, които също са в интензивна фаза на подготовка, каза още Василева.

В отговор на друго депутатско питане тя каза, че се работи по формулиране на концепция за финансиране на общините при разработването на минералните находища на тяхна територия, но това няма да е изцяло безвъзмездно.

В момента у нас се оползотворяват по-малко от 20 на сто от ресурса на минерални води. Концепцията трябва да е готова до юни.

Схемата ще бъде под формата на финансов инженеринг и ще започне с пилотно тестване на програмата. Ако е успешна, ще се постараем да осигурим допълнителен ресурс за надграждането й, отбеляза министърът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:11 | 04.09.22 г.
fallback