fallback

Захариева: Механизмът на ЕК ще приключи, когато изпълним препоръките

Реформата в съдебната система трябва да бъде направена не защото получаваме доклад, а защото има какво да се прави, каза министърът на правосъдието

14:40 | 20.03.16 г. 2

Механизмът на Европейската комисия (ЕК) за наблюдение продължава вече девет години, но, за съжаление, все още не сме изпълнили препоръките. Това призна министърът на правосъдието Екатерина Захариева в предаването пред bTV.

По-рано в предаването Брюксел 1 по Bulgaria ON AIR Захариева заяви, че падането на мониторинга е абсолютно възможно до 2018 година.

По-рано през седмицата български евродепутати и главният прокурор Сотир Цацаров дадоха пресконференция в Брюксел, на която посочиха, че механизмът е неефективен, дискриминационен и се използва за вътрешнополитически борби. Дни по-късно премиерът Бойко Борисов обаче каза, че той е необходим.

Механизмът ще приключи тогава, когато изпълним препоръките, каза Захариева и посочи: „Ние сме много амбицирани до приключването на мандата на тази ЕК да направим всичко възможно да ги изпълним“.

По думите ѝ реформата в съдебната система трябва да бъде направена „не защото получаваме доклад, а защото има какво да се прави“. 

Захариева е убедена, че следващият доклад ще е по-добър, предвид мерките и плана за действие, който имат.

В коментар на думите на Цацаров, че в последните години механизмът действа повече като средство за проверка, отколкото за сътрудничество, министърът призна, че „като че ли напоследък действа повече като проверка“, но новата стъпка е отново да се превърне в сътрудничество.

На въпрос нормално ли е специализираното прокурорско звено за борба с корупцията по високите етажи на властта да постигне само една окончателна присъда за една година работа, Захариева отговори, че може и да е добър резултат предвид незавидната скорост на делата.

Промените в Закона за съдебната власт, които бяха приети на първо четене в парламента, ще доведат до много по-справедливи решения във връзка с назначенията, дисциплинарните производства, кариерните израствания, убедена е Захариева.  

"Преди всичко заради българските граждани, а не заради поредния европейски доклад, ние трябва да направим реформата в съдебната система. Ние трябва да направим така, че българските  граждани да вярват в съдебната система и решенията, които се постановяват там. Това ще спре и правосъдието по улиците - нещо, на което, за съжаление, все по-често ставаме свидетели", заяви в събота Захариева в предаването "Брюксел 1" по Bulgaria ON AIR с водещ Милена Милотинова.

"Така че ние сме твърдо убедени, че реформата трябва да се случи не за това дали има или няма механизъм (за сътрудничество и проверка), а защото обществото я очаква. И разбира се, нашият стремеж и нашата цел е в сътрудничеството с европейските ни партньори ние да изпълним препоръките по механизма. Механизмът няма да падне сега, колкото и да го искаме. Трябва да изпълним препоръките на ЕК. Имаме план, работим в изключително съкратени срокове и съм убедена, че тогава, когато покажем резултати и необратимост на процесите, механизмът ще падне за България," заяви Захариева. 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:16 | 14.09.22 г.
fallback