fallback

Новият рамков договор дава възможност за повече изследвания според НЗОК

Средствата за здравноосигурителни плащания за медицински дейности са почти 1,8 млрд. лева

10:25 | 18.03.16 г.

Проектът за служебен рамков договор в здравеопазването за тази година допълва миналогодишния рамков договор и парите за новите дейности ще са достатъчни. Това коментира пред БНТ д-р Галя Йорданова, директор Дирекция “Извънболнична и дентална помощ” в НЗОК.

Националната здравнoосигурителна каса представи за обществено обсъждане проект за служебен рамков договор за медицинските дейности за тази година. Решението, което трябва да влезе в сила от 1 април, е за обществено обсъждане. В проекта е записано, че годишният размер на средствата за здравноосигурителни плащания за медицински дейности е на обща стойност 1,795 млрд. лв.

Предвидено е освен заложените средства за направления, медицински дейности и профилактика след 1 април при необходимост да бъдат отпуснати допълнително в първичната и в специализираната извънболнична помощ и за направления. 

„Този проект на решение допълва Националния рамков договор от 2015 г. и в него са включени онези нови моменти, както по отношение на правата на пациентите, също така и средствата, необходими за получаването на медицинска помощ“, обясни д-р Галя Йорданова, директор Дирекция “Извънболнична и дентална помощ” в НЗОК. По думите й средствата в бюджета на Касата са разчетени така, че да покрият и новите моменти, които са предвидени.

От 1 април с влизането в сила на допълненията към рамковия договор се дава възможност на всеки да получи по-голяма медицинска помощ от досегашната, посочи Йорданова. Освен досега съществуващите дейности по профилактика за първи път се въвежда и оценка на сърдечно-съдовия риск за съответните възрастови групи. За първи път се въвежда и изследването за т. нар. "лош холестерол".

Пръстовият идентификатор е една система за контрол на извършените на пациента дейности, която има за цел да докаже физическото присъствие на пациента по време на оказваната му медицинска помощ, обясниха от НЗОК. 

„Генерираният код от тези произволно сканирани точки от пръст по никакъв начин няма да може да възстанови пръстовия отпечатък на всеки един пациент“, посочи Гергана Ненчовска, директор на дирекция “Информационни и комуникационни технологии” в НЗОК. Според нея идентификаторът дава механизъм в ръцете на всеки пациент той лично да контролира какви дейности му се извършват, какви лекарства му се изписват и да дава разрешението за тяхното заплащане.

Няма да бъде отказвана медицинска помощ в случай на отказ за даване на пръстов отпечатък. На въпрос не се ли обезсмисля механизмът, експертът от Касата посочи, че целта е всеки един гражданин да контролира и „да пази средствата”, за да бъдат разходвани за реално извършени дейности. Според нея пациентите трябва „да се отнесат отговорно” към това мониториране, за да се насочва ресурсът ефективно.

Предстои сключването на договор за изработката на софтуера за идентификатора.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:07 | 07.09.22 г.
fallback