fallback

България ще поиска да не участва в схемите за презаселване на бежанците

Като външна граница на ЕС страната ни е под непрекъснат бежански натиск, ще посочи премиерът пред Европейския съвет

13:25 | 16.03.16 г. 9

България ще настоява да не участва в схемите за презаселване на този етап, защото като външна граница на ЕС сме под натиск на мигранти и лица, търсещи убежище от Турция. Това ще е позицията, която ще защитава премиерът Бойко Борисов по време на заседанието на Европейския съвет на 17 и 18 март.

Схемата за презаселване трябва да бъде прилагана, след като бъде преустановен притокът на нелегални имигранти от Турция към ЕС, ще посочи Борисов пред своите колеги. Българската позиция за Съвета беше одобрена по време на днешното заседание на Министерския съвет, съобщиха от правителствената пресслужба. 

На срещата в края на седмицата лидерите от общността трябва да намерят решение за ограничаване на миграционния натиск. Едно от обсъжданите решения е да бъде сключена сделка с Турция, по силата на която нелегалните имигранти да бъдат връщани обратно, а в замяна ЕС да приема бежанци от Сирия.

В същото време обаче се появиха редица опасения, че този механизъм ще наруши правата на бежанците. Юристите на ЕС търсят в момента приемливо решение.

По време на посещението си в лагера край Идомени във вторник комисарят по въпросите на миграцията в ЕС Димитрис Аврамопулос призова страните от общността да изпълнят своите ангажименти за презаселване на мигрантите. Решение за това беше взето през ноември.

България ще настоява още и за подкрепа за всички държави, които поради географското си положение поемат по-големи отговорности във връзка с миграционния поток. Ефективният контрол по външните граници на ЕС е от първостепенно значение за овладяване на кризата и не трябва да бъде свеждан само до Шенгенското пространство, ще заяви Борисов пред своите колеги.

В рамките на Европейския семестър Европейският съвет ще направи преглед на изпълнението на специфичните препоръки по страни и ще обсъди приоритетите за Европейския семестър за 2016 г. Държавните и правителствени ръководители ще бъдат информирани за развитието на икономическата ситуация в ЕС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:20 | 13.09.22 г.
fallback