fallback

Все повече фирми у нас търсят да наемат млади хора

Все още инвестициите на пазара на труда са малко, смята експерт по човешки ресурси

09:53 | 16.03.16 г. 10

Светът става все по-технологичен и сложен и начинът хората у нас да не остават без работа е свързан с обучението и преквалификацията. Пътят за трайно безработните е през обучение и квалификация, каза управителят на „Джобтайгър" Светлозар Петров в ефира на Bloomberg TV Bulgaria. По думите му не е нито лесно, нито евтино, но това е единственият път.

В последните години много повече компании се обръщат към младите хора, тъй като има доста незаети позиции, които изискват специфични компетенции и когато става въпрос за хора с висше образование, фирмите предпочитат за стажантските програми хора директно от студентската скамейка. 

Обучителните програми в големите български компании са застъпени отдавна. Все повече и малките компании виждат, че това е пътят - за обучение на работното място, тъй като често има специфики в работата, които няма откъде да се научат. Все по-често компаниите се обръщат към обучения за т. нар. преносими умения – за общуване, избягване на конфликти, които се учат лесно, но трябва да бъдат преподавани, обясни Петров.

У нас младежката безработица е по-ниска от средноевропейската, изтъкна експертът. За него това е сигнал, че "по някакъв начин се справяме добре". От друга страна, инвестициите в пазара на труда са малко, като изключим някои сектори – IT сектора например, но като цяло нещата се случват бавно.

За 15-та поредна година Петров и неговата фирма са организатори на Национални дни на кариерата, където веднъж годишно се срещат бизнесът и студентите и има представяне на всички специалности – от производство до финансов сектор. Целта е намиране на работа или стаж, като могат да се явяват студенти без трудов стаж.

След София предстоят дни на кариерата и във Варна, Велико Търново, Русе, Свищов, Пловдив и Бургас.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:05 | 13.09.22 г.
fallback