fallback

Забранява се на болниците да искат доплащания или дарения от пациенти

Текстовете от наредбата за достъпа до медицинска помощ ще бъдат разгледани утре от кабинета

16:26 | 15.03.16 г. 5

Забранява се на болниците да изискват от пациентите си и от техните близки дарения по време на хоспитализацията им, както и един месец преди и след нея. Не се допуска пациентите да доплащат за дейности, финансирани от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

Тези текстове, записани в проектопромените на Наредбата за достъпа до медицинска помощ, ще бъдат разгледани утре на редовното заседание на кабинета. Ако бъдат одобрени, ще влязат в сила, след като бъдат публикувани в Държавен вестник идния вторник, съобщават от здравното министерство.

Забранява се на болниците да искат от майките с деца до 7 години да плащат, за да останат с тях в болница. Ако случаят изисква допълнителни грижи, които болничното заведение не може да осигури, безплатно ще бъдат придружавани и деца до 18-годишна възраст. Безплатно ще имат право да остават в лечебното заведение и придружители на инвалиди, които не могат да се обслужват самостоятелно, при нужда от хоспитализация. 

От ведомството посочват, че за първи път се ограничава до два месеца срокът, в който трябва да бъде хоспитализиран пациент, предвиден за планов прием. Пожелалите да платят за по-бърз прием няма да изместват и променят реда на планираните пациенти, който ще бъде публикуван с дати в сайта на НЗОК и ще може да бъде следен от заинтересованите.

Здравно осигурените лица ще могат да разрешават регистриране на ползваните от тях здравни услуги, гарантирани от НЗОК, чрез електронна идентификация. Пръстовият идентификатор влезе в одобреното снощи от Надзорния съвет на Касата решение за служебен рамков договор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:59 | 13.09.22 г.
fallback