fallback

За създаването на организация на производители са необходими поне 6 фермери

Те трябва да имат минимален оборот от 50 хил. лева

13:51 | 10.03.16 г.

Поне шестима фермери е необходимо да се обединят, за да бъдат признати от агроминистерството за организация на производители. Заедно земеделските стопани трябва да имат минимален оборот от 50 хил. лева. Това информира Министерството на земеделието и храните (МЗХ), което публикува насоки за кандидатстване на организации на производители на земеделски продукти. 

За създаването на група производители е необходимо да се обединят поне четирима земеделски стопани, които заедно да имат оборот от 25 хил. лева.

Финансовото изискване може да бъде покрито от  оборота на всичките членове или от оборота на поне 2/3 от кандидатите. 

При кандидатстването фермерите трябва да докажат регистрация като земеделски производители по Наредба № 3.

При попълване на заявлението следва да се посочи задължително  секторът, за който се иска признаването, както и да се приложи списък на членовете. Заявленията се приемат в деловодството на министерството.

В сектор плодове и зеленчуци работят около 9 хил. земеделци, от които едва 0,3% са организирани в 14 признати организации на производители.

Признатите официално от МЗХ организации могат да кандидатстват с проекти за евросредства.

Темата за групите производители ще се обсъжда на организираната от Клуб Инвестор дискусия „Конкурентно ли е българското земеделие?“ на 15 март 2016 г. в Гранд Хотел София.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:30 | 05.09.22 г.
fallback