fallback

Преглед на печата за 2 март

07:30 | 02.03.16 г.

Какво предлагат кандидатите за главен архитект на София в. Капитал Daily

Конкурсът за главен архитект на София стигна първата си важна стъпка, след като в понеделник 11 от 13-те кандидати показаха публично идеите си за развитие на града. Архитектите Иван Несторов и Ивайло Мишев избраха да не участват в представянето.

От презентациите на 11-те кандидати и въпросите на публиката разбрахме, че коренна промяна в Направление "Архитектура и градоустройство" (НАГ) вероятно няма да видим в предстоящия мандат. Повечето от кандидатите, предвидимо, се обявиха за приемственост на добрите практики и премахване на лошите.

Дончев: Поръчките с бюджетни средства ще се контролират като европроектите в. Капитал Daily

До няколко седмици поръчките, изпълнявани с бюджетни средства, ще започнат да се подчиняват на същите правила за прозрачност и контрол както проектите, изпълнявани с европейски средства, твърди в интервю за "Медиапул" вицепремиерът по икономическите въпроси и европейските фондове Томислав Дончев. Системните нарушители ще бъдат подлагани на финансови корекции и ще им се намаляват държавните субсидии, предупреждава той. По думите му със задачата да следи изразходването на бюджетните средства най-вероятно ще бъде натоварена Агенцията за държавен финансов контрол.

Друга мярка ще бъде да се въведе и за бюджетните проекти система като ИСУН, която наблюдава разходите по европейските структурни фондове. "България е една от първите членки, предоставящr публична информация по европроектите - резюме на проекта, бюджет, изпълнител, който е ясно видим, статус на проекта – движи се, спрян е. Тоест всеки гражданин да може да провери проекта, който се реализира отсреща на улицата, за колко пари е, кой го изпълнява", обяснява Дончев.

Задължителната забавачка ще може да се кара и вкъщи в. Сега

5-годишните деца, които подлежат на задължителна предучилищна подготовка, ще могат от тази есен да се подготвят за училище и от вкъщи или да ходят на забавачка само за няколко часа. Това става възможно с въвеждането на две нови форми на организация в детските градини - самостоятелна и почасова. Те са предвидени в училищния закон, а сега се регламентират в държавния образователен стандарт за предучилищното образование, представен вчера от просветното министерство.

Според проекта родителите ще могат да изберат да водят децата си на градина почасово - между 3 и 5 часа дневно. Графикът за това ще се определя с правилника на всяко детско заведение. Родителите ще заявяват всеки месец начален и краен час за детето си, като се съобразяват с посочен от учителите график. Тези деца ще учат заедно с другите, но ще има ограничение колко да бъдат - до две над пределно допустимия брой деца за една група.

Цацаров иска още полиция в градовете и жандармерия по селата в. Сега

Главният прокурор Сотир Цацаров се обяви за тотална промяна на модела на МВР. По думите му полицията трябва да бъде концентрирана в големите градове, а в малките населени места и селата да има постоянно присъствие на жандармерия. Предложението му дойде ден след като по време на конференция двамата с предшественика му Борис Велчев обявиха, че съдебната реформа започва всъщност от МВР.

"Веднъж си позволих да го намекна, позволявам си да го кажа и в прав текст. Според мен трябва да се промени целият модел на охрана на обществения ред. Силна полиция в градовете, силна, постоянно базирана жандармерия в малките населени места и селата. И двете с разследващи функции", заяви Цацаров, след като присъства на националното съвещание на МВР, където бяха привикани всички шефове на областни и главни дирекции, министърът Румяна Бъчварова и шефът на ДАНС Димитър Георгиев.

Борисов обеща още 8 млн. лв. за Военното НДК в. Сега

В сградата на Военното НДК, където трябва да се преместят наказателното отделение на Софийски районен съд (СРС) и районната прокуратура, трябва да бъдат инвестирани още около 8 млн. лв. Това стана ясно при вчерашната инспекция на премиера Бойко Борисов на обекта. Преговорите за допълнително финансиране се водеха между председателя на СРС Методи Лалов, главния прокурор Сотир Цацаров, Борисов и финансовия министър Владислав Горанов в почти готовата тържествена зала в сградата.

"За съда са необходими 5.18 млн. лв. Има няколко условности в тази сума, защото в нея са калкулирани и средства за софтуер", заяви Лалов, а Цацаров го допълни: "Ние сме по-скромни - 2.15 млн. лв.". Като чу числата, Борисов изстреля "Къде е Горанов?". "Съдебната власт прекалява", измърмори финансовият министър иззад гърба му.

Разплатиха 99 на сто европарите за регионите

в. Новинар

99 процента е разплатена оперативната програма „Регионално развитие“ 2007-2013 г. Това съобщи ресорният министър Лиляна Павлова. Тя проведе среща с представители на 39 общини бенефициенти и по старата, и по новата оперативна програма за растеж на регионите.

„Справихме се изключително успешно, но най-важното е сега да окомплектоваме всички необходими документи за верификация и сертификация на средствата“, обясни Павлова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:28 | 12.09.22 г.
fallback